26 / 04 / 2024

ÜFE nasıl hesaplanır

ÜFE nasıl hesaplanır

Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Peki, kirada ÜFE hesaplama nasıl yapılır?

Kira artışı nasıl yapılır?

Yeni Borçlar Kanunu gereğince ev sahibinin yapacağı zam ÜFE oranlarından yüksek olamıyor. ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanıyor. Peki, kira artışı nasıl yapılır?

ÜFE oranları nasıl hesaplanır?

Aylık ya da yıllık enflasyon rakamının belirlenmesinde kullanılan üretici fiyatları endeksi, her ay TÜİK'in sayfasında yayımlanıyor. Peki ÜFE oranları nasıl hesaplanır? İşte ÜFE oranları hesaplamaları...

Üretici fiyatları endeksi nasıl hesaplanır?

Kira artış oranlarında baz alınan üretici fiyatları endeksi, aylık ya da yıllık enflasyon rakamının belirlenmesinde kullanılıyor. Peki üretici fiyatları endeksi nasıl hesaplanır? İşte ÜFE hesaplamaları...

ÜFE nasıl hesaplanır?

Üretici Fiyat Endeksi ÜFE nasıl hesaplanır? Türkiye İstatistik Kurumunun resmi internet sayfasında yer alan ÜFE ile ilgili bilgiler nelerdir? İşte ÜFE tanımlaması ve ÜFE hesaplamaları...

Kira artış oranları Ekim 2015 nasıl hesaplanır?

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanununa göre; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira zammı ÜFE ye göre yapılıyor. Peki, kira artış oranları Ekim 2015 nasıl hesaplanır?

ÜFE kira artışı nasıl hesaplanır?

Ev ve işyeri kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline de zam yapılıyor. Kirada yapılacak bu artış ÜFE ile sınırlandırılıyor. Peki, ÜFE kira artışı nasıl hesaplanır?

Kira artışı üfe oranları nasıl hesaplanır?

Taşınmaz malını kiraya veren mal sahipleri, sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapabiliyor. Peki, kira artışı üfe oranları nasıl hesaplanır? İşte kira zam hesaplamaları..

İşyeri yıllık kira artışı nasıl hesaplanır?

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince mesken kiracılarına ÜFE oranlarından yüksek oranda yapılan zam yapılamıyor. Ancak bu kural işyerlerinde uygulanmıyor. Peki, işyeri yıllık kira artışı nasıl hesaplanır?

Kira artışı ÜFE nasıl hesaplanır?

Borçlar Kanunu gereğince kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki, yenilenen sözleşmelerde kira artışı ÜFE nasıl hesaplanır? İşte kira artış hesaplamaları..

Kira ÜFE oranları nasıl hesaplanır?

Borçlar Kanunda belirtilen haklı nedenler olmadıkça ve tarafların anlaşmalı tahliyesi söz konusu olmadıkça kira sözleşmesi senelik olarak yenileniyor. Peki, yenilenen dönemde kira ÜFE oranları nasıl hesaplanır?

Haziran'da kira zamları nasıl hesaplanır?

Taşınmaz mal kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline enflasyon oranlarda zam yapılıyor. Peki, Haziran'da kira zamları nasıl hesaplanır? İşte Haziran ayı ÜFE ve TÜFE oranları..

Kira artışında üfe nasıl hesaplanır?

Borçlar Kanunu gereğince mesken ve işyeri kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde yapılacak artış, farklı şekillerde hesaplanıyor. Peki, taşınmaz mal kira artışında üfe nasıl hesaplanır? İşte hesaplama örneği..

Kirada TÜFE nasıl hesaplanır?

Kanunen kira bedeline ÜFE oranında zam yapılması gerekirken; kimi kira sözleşmelerinde kira artış oranı kısmında Üfe+Tüfe/2 veya yalnız TÜFE gibi ibareler yer alabiliyor. Peki, kirada TÜFE nasıl hesaplanır?

Taşınmazların değeri nasıl hesaplanır?

Taşınmazların değerinin tespitinde maliyet yaklaşımı ve gelir modeli uygulanır. Kira çarpan yönetimi Gelir yönetiminde en kolay yol brüt kira çarpanı yöntemidir. Taşınmazların değeri nasıl hesaplanır?

Kira bedelinde zam nasıl hesaplanır?

Kira kanunu hükümleri gereğince taraflar arasında imzalanan kira sözleşme süresinin dolması halinde kira bedelinde zam yapılabiliyor. Peki, kira bedelinde zam nasıl hesaplanır? İşte hesaplama kuralları..

Arsa payında dairenin metrekaresi nasıl hesaplanır?

Bir yapının bulunduğu parsel arsasından bağımsız bölümlere rayiç değerleri oranında, arsadan bağımsız bölümlere verilen pay arsa payı olarak tanımlanıyor. Peki, arsa payında dairenin metrekaresi nasıl hesaplanır?

Evin net alanı nasıl hesaplanır?

Bir evin net ve brüt olmak üzere iki farlı metrekare hesabı yapılabiliyor. Bağımsız bölüm içerisindeki kapalı olup duvarlar arasında kalan net alan olarak ifade ediliyor. Peki, evin net alanı nasıl hesaplanır?

ÜFE nasıl hesaplanır Haberi

ÜFE nasıl hesaplanır

Kirada ÜFE hesaplama nasıl yapılır?

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Buna göre kira artış hesaplamalarında ÜFE oranları kullanılıyor. Ancak bu kural yalnız meskenlerde uygulanıyor. İşyeri kiralamalarında 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor....