20 / 04 / 2024

Haziran'da kira zamları nasıl hesaplanır?

Haziran'da kira zamları nasıl hesaplanır?

Taşınmaz mal kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline enflasyon oranlarda zam yapılıyor. Peki, Haziran'da kira zamları nasıl hesaplanır? İşte Haziran ayı ÜFE ve TÜFE oranları..



Haziran'da kira zamları nasıl hesaplanır?

Taşınmaz mal kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Ancak zammın nasıl hesaplanacağı mesken, işyeri ve döviz ile kurulan sözleşmelerde farklılık gösteriyor.


Haziran ayı enflasyon oranları TÜİK tarafından 3 Haziran 2015 tarihinde açıklandı.  Açıklanan verilere göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,11 arttı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ise, aylık %0,56 arttı.


Mesken kiralamaları:

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


İşyeri kiralamaları:

İşyerindeki kiracılar için bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Önümüzdeki 5 sene içerisinde işyerindeki kiracılara sözleşmede anlaşma sağlanan oranlarda zam yapılıyor.


Ancak sözleşmede herhangi bir oran belirtilmemiş ise işyeri sahibi istediği oranda zam yapabiliyor. 


Dövizli kiralamalar:

Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamaz. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklıdır. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanır.



Enflasyon oranları Haziran 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön