19 / 04 / 2024

Mart ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Mart ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Kira bedelinde yapılacak yıllık zamlar, Borçlar Kanunu ile ÜFE oranlarına bağlanıyor. Peki, Mart ayı kira artışı nasıl hesaplanır? Mart ayına ait ÜFE oranları ne zaman açıklanır? İşte yanıtı...



Mart ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Kira bedelinde yapılacak yıllık zamlar, Borçlar Kanunu ile ÜFE oranlarına bağlanıyor. Kanunun 344. maddesi gereğince ev sahipleri kiracısına açıklanan ÜFE oranlarından yüksek bir oranda zam yapamıyor.


ÜFE oranları ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Yine TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, kira zammında  on iki aylık ortalamaya göre değil, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı baz alınması ön görülüyor.


Yİ-ÜFE nedir?

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksidir.


Mart ayında kira nasıl arttırılır?

Mart ayı kira enflasyonu, Nisan ayının başında TÜİK tarafından açıklanıyor. Her ayın 3'ünde açıklanan oranlar, ayın 3'nün haftasonuna gelmesi halinde o günü takip eden ilk pazartesi günü açıklanıyor.


Buna göre Mart ayında sözleşmesi dolan ev sahiplerinin Nisan ayında açıklanan ÜFE oranlarına bakması ve bu oranı geçmeyecek şekilde zam yapması gerekiyor.


Mart 2014 ÜFE oranları..

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %0,74, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,52, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,31 ve on iki aylık ortalamalara göre %6,95 artış gösterdi.



Kira bedeli tespit davası ne zaman açılır?




Geri Dön