28 / 03 / 2024

Ağustos ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Ağustos ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre, kira bedelinde yapılacak artış, ÜFE oranlarından yüksek olamıyor. Peki Ağustos ayı kira artışı nasıl hesaplanır? Ağustos ayı kira artış oranları ne zaman açıklanacak?



Ağustos ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre, kira bedelinde yapılacak artış, ÜFE oranlarından yüksek olamıyor. ÜFE oranları ise her ay başında TÜİK tarafından açıklanıyor.


II. Belirlenmesi

MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.


Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamaz. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklıdır. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanır.


TÜİK, enflasyon oranlarını; ayın bir önceki ayına göre; bir önceki yılın Aralık ayına göre, bir önceki yılın aynı ayına göre ve on iki aylık ortalamalara göre verilerini açıklıyor.


Ancak Kanunda yukarıda sıralanan verilerden hangisinin zamda kullanılacağına ilişkin bir netlik bulunmuyor. Buna karşın TÜİK tarafından konu ile ilgili olarak Şubat 2014'te bir açıklama yapıldı.


Yapılan açıklamaya göre, kira artış oranlarında on iki aylık ortalamaların değil, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının baz alınması ön görülüyor.


Ağustos ayında kiraya zam nasıl yapılır?

Kira sözleşmenizin Ağustos ayında yenileneceğini ve ev sahibinizin kira bedeline zam yapmaya hazırlandığını farz edelim. Bu durumda Ağustos ayı kira artışı nasıl hesaplanır?


Yukarıda da belirttiğimiz gibi bir döneme ait enflasyon oranları bir sonraki ay başında açıklanıyor. Buna göre, Ağustos ayı kira artış oranı, Eylül ayının başında TÜİK tarafından açıklanacak.


Kira bedeli nasıl tespit edilir?



Geri Dön