25 / 04 / 2024

Ocak ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Ocak ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Kira bedelinde yapılacak artışın nasıl ve neye göre hesaplanması gerektiğine ilişkin bilgiler Borçlar Kanununda yer alıyor. Peki, Ocak ayı kira artışı nasıl hesaplanır? İşte Ocak ayı kira artışları..



Ocak ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmesi yenilenen kiracılara, yenilemenin yapıldığı her kira yılı başında zam yapılıyor. Kira bedelinde yapılacak artışın nasıl ve neye göre hesaplanması gerektiğine ilişkin bilgiler Borçlar Kanununda yer alıyor.


Söz konusu kanunun 344. maddesi gereğince, kira bedelinde yapılacak artışlar bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor. Peki Ocak ayı kira artışı nasıl hesaplanır?


Ocak ayında kira artışı hesabı..

Kira bedelinde yapılacak artış oranları yukarıdaki kanun maddesinde de görüldüğü üzere ÜFE oranlarına bağlanıyor. 


Ancak kira artışında; ÜFE oranlarında hangi oranların hesaplamaya dahil edileceğine yönelik bir netlik bulunmuyordu. Bu nedenle kiralarda yapılan artışlarda on iki aylık ortalamalar baz alınıyordu. Bu konuda ilk resmi açıklama Şubat 2014'te TÜİK'ten geldi.


TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, kira artış oranları on iki aylık ortalamaya göre değil, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı baz alınarak kira artışının yapılması ön görülüyor.


ÜFE oranları ise her ayın 3'ünde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor.


Ancak Ocak ayına ait enflasyon oranları, Şubat ayının başında açıklanıyor. Şubat ayının enflasyon oranları ise Mart ayının başında açıklanıyor.


Bu nedenle Ocak ayında yapılacak zamma Şubat ayında TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarının baz alınması gerekiyor.


Kira artışı nasıl hesaplanır 2014?


Geri Dön