26 / 04 / 2024

Kira artışı üfe oranları nasıl hesaplanır?

Kira artışı üfe oranları nasıl hesaplanır?

Taşınmaz malını kiraya veren mal sahipleri, sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapabiliyor. Peki, kira artışı üfe oranları nasıl hesaplanır? İşte kira zam hesaplamaları..



Kira artışı üfe oranları nasıl hesaplanır?

Taşınmaz malını kiraya veren mal sahipleri, sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapabiliyor. Ancak yapılacak zam mal sahibinin istediği oranda değil, kanunda belirtilen oranlarda oluyor.


Kanunen kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Ancak bu kural yalnız meskenlerde uygulanıyor. İşyerlerinde 2020 yılına kadar mal sahibi istediği oranda zam yapabiliyor.


Peki, kira artışı üfe oranları nasıl hesaplanır?

Meskenlerde yapılacak kira artış hesaplamaları için TÜİK tarafından açıklanan oranlara bakılması gerekiyor.


2015 yılı Ağustos ayı verilerine göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,32 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,15 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,62 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,43 artış gösterdi.


Buna göre mal sahibi kiracısına en fazla %5,62 oranında zam yapabilecek. Bu orandan yüksek yapılan zamlar kanunen geçerli sayılmayacak. Eylül ayı enflasyon rakamları ise 3 Eylül'de açıklanacak.


İşyeri kira artış oranı Ağustos 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön