25 / 04 / 2024

Kasım ayı kira artış oranları nasıl hesaplanır?

Kasım ayı kira artış oranları nasıl hesaplanır?

Borçlar Kanununda yer alan esaslar gereğince taşınmazlarda üretici fiyat endeksi oranları ile kiraya artış yapılması gerekiyor. Kasım ayı oranları nelerdir? Kasım ayı kira artış oranları nasıl hesaplanır?



Kasım ayı kira artış oranları nasıl hesaplanır?

Mesken ve işyeri kiralamalarında kiracıya yapılacak zam, Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanunda yer alan esaslar gereğince taşınmazlarda üretici fiyat endeksi oranları ile kiraya artış yapılması gerekiyor.


Ancak, kanun kapsamında yapılan bir değişiklik ile işyeri için kira artışında ÜFE hesabı, 2020 yılına kadar ertelendi. Buna göre işyerlerinde sözleşme serbestisi uygulanıyor.


Kanun No. 6353   

MADDE 53 – 31/3/2011 tarihli ve 6217 sayılı Yargı Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun geçici 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“GEÇİCİ MADDE 2 – Kiracının Türk Ticaret Kanununda tacir olarak sayılan kişiler ile özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişileri olduğu işyeri kiralarında, 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 323, 325, 331, 340, 342, 343, 344, 346 ve 354 üncü maddeleri 1/7/2012 tarihinden itibaren 8 yıl süreyle uygulanmaz. Bu halde, kira sözleşmelerinde bu maddelerde belirtilmiş olan konulara ilişkin olarak sözleşme serbestisi gereği kira sözleşmesi hükümleri tatbik olunur. Kira sözleşmelerinde hüküm olmayan hallerde mülga Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır.”


Sözleşmede kira artışı ile ilgili hangi esaslara yer verildiyse, bu oranlarda kira zammı yapılması gerekiyor. Peki, Kasım ayı kira artış oranları nasıl hesaplanır?


Kira artış hesaplamalarında kullanılan ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin,üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksine deniyor.


3 Kasım 2014 tarihinde TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, meskenlerde kiraya en fazla 10,10 oranında zam yapılacak.



Kira artış oranları Ekim 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön