19 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat! O vergiyi ev sahibi mi ödeyecek siz mi?

Kiracılar dikkat! O vergiyi ev sahibi mi ödeyecek siz mi?

1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla konutlar ile iş yerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi tutarları da belirlendi. İşte o rakamlar...



Ev veya iş yeri sahipleri taşınmaz mallarını kiraya verdiklerinde vergi mükellefi kiracı olur ve ödenmemiş vergilerden gayrimenkul sahibi değil; o gayrimenkulü kullanan kişi sorumlu tutulur. 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla konutlar ile iş yerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi tutarları da belirlendi. İşte o rakamlar...

A Haber'de yer alan habere göre; çöp vergisi olarak da bilinen çevre ve temizlik vergisi, tüm konut, iş yeri ve diğer yapıları kullananların ödemekle zorunlu olduğu bir vergi türüdür. Vergi bedeli, meskenlerde su faturasına yansıtılır. İş yerleri sahiplerininse her yıl iki taksit şeklinde belediyeye vergiyi ödemesi gerekmekte. 

Kiracılar dikkat! O vergiyi ev sahibi mi ödeyecek siz mi?

Kanunda belirtilen bazı kurumlar bu vergiden muaf sayılır. Vergiler apartman, site, toplu konut gibi meskenlerde hane başına alınır, her konut sakini kendi vergisini ödemekle yükümlü. Kullanılmayan konut ve iş yerleri vergiden muaf tutulur. Muafiyetin başlatılması için belediyeye binanın boş olduğuna ilişkin bir dilekçe yazılması gerekir.

RAKAM DEĞİŞTİ

Konut ya da iş yeri sahipleri, taşınmazlarını kiraya verdiklerinde vergi mükellefi kiracıdır, ödenmemiş vergiler hususunda gayrimenkul sahibi değil; o gayrimenkulü kullanan kişi sorumlu olur.

Kiracılar dikkat! O vergiyi ev sahibi mi ödeyecek siz mi?

1 Ocak 2021 tarihinden itibaren konutlar ile iş yerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi aşağıdaki tutarlara göre alınacak:

a) Konutlara Ait Çevre Temizlik Vergisi: Metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 50 kuruş, diğer belediyelerde 38 kuruş.

b) İşyerleri ve Diğer Şekilde Kullanılan Binalara Ait Çevre Temizlik Vergisi: Büyükşehir belediyelerinde çevre temizlik vergisi, diğer belediyelerde uygulanan çevre temizlik vergisi tutarları yüzde 25 artırılarak hesaplanacak.

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! O ödemelere zam geldi!

2021'de ne kadar çevre temizlik vergisi ödeyeceksiniz?


Geri Dön