29 / 03 / 2024

Kiracılara 10 yıl şoku!

Kiracılara 10 yıl şoku!

Borçlar Kanununda kiracıların hakları korunurken, ev sahiplerine de 10 yılı dolduran kiracısını çıkarma hakkı verildi. 1 Temmuz 2014 tarihi itibarıyla 10 yıllık kiracı tahliyeleri başlayacak..



Kiracılara 10 yıl şoku!

Kiracıların tahliyeleri ile ilgili esaslar, Borçlar Kanunu ile birlikte 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girdi. Kanunda kiracıların hakları korunurken, ev sahiplerine de  10 yılı dolduran kiracısını çıkarma hakkı verildi.


MADDE 347- 

"Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir."


Yukarıda yer alan 10 yıllık kiracı tahliyesi uygulaması Kanununa eklenen geçici madde 2 ile iki senelik süre ile ertlenmişti. Buna göre 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren ev sahipleri kiracılarını herhangi bir gerekçe göstermeden çıkarabilecek.


Beş yıllık kiracı tahliyesi!


Geri Dön