20 / 04 / 2024

Kiracının ihtiyaç sebebiyle tahliyesi nasıl olur?

Kiracının ihtiyaç sebebiyle tahliyesi nasıl olur?

İhtiyaç sebebiyle tahliye davası kiralayan ya da malikin kiralanana ihtiyaç duyması sebebi ile söz konusu gayrimenkulü tahliye edilmesi istemine dayanıyor. Peki, kiracının ihtiyaç sebebiyle tahliyesi nasıl olur? İşte tüm detaylar...



Kiracının ihtiyaç sebebiyle tahliyesi mümkün oluyor. Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 350 ve 351’inci maddelerinde kiraya verenden kaynaklı tahliye sebepleri yer almaktadır.  
 
İhtiyaç sebebiyle tahliye davası açabilmek için öncelikli olarak ihtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olması gerekiyor. Devamlılık arz etmeyecek ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açılamıyor. Yine henüz olmamış yahut olması uzun süre alacak olan ihtiyaç bakımından tahliye söz konusu değildir. 

Kiracının ihtiyaç sebebiyle tahliyesi nasıl olur?

İhtiyaç talebinin davanın açıldığı esnada bulunması da bu kapsamda yeterli sayılmıyor. Dava devam ederken de ihtiyaç olgusunun devam etmesi gerekiyor. Bu durum kiralanan yerin konut olması halinde geçerli oluyor. Kiralanan bir iş yeri ise kiralayanın yalnızca kirada olması yeterli olmuyor, aynı zamanda tahliye tehlikesi altında bulunması veya iki işyerinin niteliklerinin en azından eş değer vasıfta olması gerekiyor. 

Dolayısıyla ihtiyaç sebebiyle tahliye talebi bir iş yeri için yapılıyorsa kiralanan taşınmazın, yapılacak olan iş için daha üstün vasıflara sahip olması aranıyor. 


Geri Dön