25 / 04 / 2024

Kiracıya senet nasıl yapılır?

Kiracıya senet nasıl yapılır?

Taşınmaz malını kiraya veren ve kiracısına senet imzalatan ev sahibi, bu senetleri bankaya veriyor ve senetlerin takibi banka tarafından yapılıyor. Peki, kiracıya senet nasıl yapılır?



Kiracıya senet nasıl yapılır?

Kiracının kira bedeli tahsili, senet ile de yapılabiliyor. Taşınmazını kiraya veren ve kiracısına senet imzalatan ev sahibi, bu senetleri bankaya veriyor ve senetlerin takibi banka tarafından yapılıyor. 


Bu hizmetin kapsamı ve bedeli bankadan bankaya değişkenlik gösteriyor. Ortalama olarak kira senetlerinin sisteme kaydı işlemi 50 ile 150 TL arasında değişkenlik gösteriyor. 


Bankalar, bu sistem kapsamında kiracıya senedin kendilerinde olduğuna dair ödeme emri yolluyor. Son ödeme tarihinden itibaren 3 gün içinde senetin tahsil edilmemesi durumunda, Banka senedi, ev sahibine karşılıksiz olarak geri iade ediyor.


Yukarıda da belirttiğimiz gibi, kiracıya senet yapan bankaların verdikleri hizmet birbirinden farklı olabiliyor. 


Örneğin X Bankası'na kira senetlerinizi verdiğinizi farz edelim. Banka borçlu kişiye bir hafta içinde borcunu ödemesine dair ihtar çekiyor. 


Kiracı, kira borcunu ödemezse banka avukatını görevlendirecek. Kiracının, avukattan süre istemesi durumunda; belirtilen bu süre zarfında ödeme yapılması beklenecek.


Kiracı süre sonunda borcunu yine ödemediyse devlet maaşının belli bir miktarına el koyarak borcu tahsil edecek. Y Bankasına kira senetlerinin verilmesi durumuna ise bu bankanın yapacağı işlem ile noterden ev sahibinin kendi gönderdiği ihtar aynı anlama gelebiliyor. 


Kira bedelini, kiracıya senet imzalatmak yolu ile tahsil etmek isteyen mal sahiplerinin bankalarla görüşüp, kendisine x bankasının verdiği hizmeti veren, bankayı bulması gerekiyor. 



Kiracı kira ödemezse ne yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön