26 / 04 / 2024

Kirada iş yeri olanlar dikkat! Vergi iadesi değişiyor!

Kirada iş yeri olanlar dikkat! Vergi iadesi değişiyor!

2020 yılı için kira geliri elde edenlerin beyanname verme süreleri bu ayın sonuna kadar sürüyor. Kira geliri elde edenler isterlerse götürü gider yöntemini, isterlerse gerçek gider yöntemini seçerek beyanname verecek. 2021 yılında vergi iadelerinde değişikler yaşanacak. İşte yeni iade tutarları...



2020 yılında kira geliri elde edenlerin beyanname verme süresi ay sonuna kadar devam ediyor..  Takvim'de yer alan habere göre; kira geliri elde edenler isterlerse götürü gider yöntemini, isterlerse gerçek gider yöntemini seçerek beyanname verecek.

Bu beyannameler Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden kolayca hazırlanabiliyor. Konutlardan kira geliri elde edenler gibi, iş yerlerinden kira geliri elde edenler de beyanname vermeleri gerekiyor. 

Bu yıl sistemde bazı değişiklikler de olacak. Daha önce iş yeri kira geliri elde edenler vergi ödediklerinin dışında vergi iadesi de alıyorlardı. Kiracı iş yerinin yıl içinde ödediği stopajlar hesaplanan vergiden daha yüksek olduğu için iade oluyordu. 

Kirada iş yeri olanlar dikkat! Vergi iadesi değişiyor!

Pandemi dolayısıyla stopaj oranları yüzde 20'den yüzde 10'a düştüğü için bu yıl iadeler ya çok az olacak ya da hiç olmayacak. Dolayısıyla iş yeri sahipleri kira geliri elde ettikleri dükkanlarının vergisini ödemek durumunda kalacaklar.

ŞARTLAR NELER? 

İş yeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2020 yılı için 49.000 TL) geçenler (beyanname verme sınırı olan 49.000 TL'nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.) beyanname verecek.

Kirada iş yeri olanlar dikkat! Vergi iadesi değişiyor!

İş yeri kira ödemelerinde uygulanan stopaj oranı 31.07.2020 ile 31.05.2021 tarihleri arasında yüzde 10 olmasına karar verildi. 

Ücret, kira, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlara ilişkin beyanname verecek olanlar 'Hazır Beyan Sistemi' içerisinde yer alan 'Beyanname Doldur' menüsünden beyannamelerini kontrol edip, istedikleri değişiklikleri uyguladıktan sonra bu beyannamelerini onaylayabilecek.

Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, diledikleri taktirde 'Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi 1001B' formu ile de beyannamelerini ikametlerinin bağlı olduğu vergi dairesine elden verebilecek.

Kirada iş yeri olanlar dikkat! Vergi iadesi değişiyor!

HEM KONUT HEM İŞ YERİ VARSA... 

2020'de hem iş yeri hem de konut kirası elde edenler, konut kira vergisinin hesabında beyannamelerinden 6 bin 600 liralık konut kira istisnasını düşebiliyor. İstisnadan sonra götürü/ gerçek gider düşülüp vergi hesaplanıyor. Beyannamede; hesaplanan vergiden yıl içinde kiracının ödediği stopajlar da düşülebiliyor.

Ev sahipleri için vergi zamanı!

İş yeri kira gelirinde vergi hesabı ne oldu?


Geri Dön