28 / 03 / 2024

Kiralananın geri verilmesi!

Kiralananın geri verilmesi!

Kira hukukuna yer verilen Türk Borçlar Kanunundaki hükümlere göre, kiralananın iadesi nasıl oluyor? İşte kanun kapsamında yer alan kiralananın geri verilmesi ile ilgili yasal hükümler...



Kiralananın geri verilmesi!

Gayrimenkul kiralamalarında sözleşmenin bitmesi halinde, kiraya konu olan taşınmazın, ne durumda alınmışsa, aynı şekilde geri verilmesi gerekiyor. Konu ile ilgili husus, Türk Borçlar Kanunu kapsamında ele alınıyor.


Kiralananın geri verilmesi..

I. Genel olarak

MADDE 334- Kiracı kiralananı ne durumda teslim almışsa, kira sözleşmesinin bitiminde o durumda geri vermekle yükümlüdür. Ancak, kiracı sözleşmeye uygun kullanma dolayısıyla kiralananda meydana gelen eskimelerden ve bozulmalardan sorumlu değildir.


Kiracının, sözleşmenin sona ermesi hâlinde, sözleşmeye aykırı kullanmadan doğacak zararları giderme dışında, başkaca bir tazminat ödeyeceğini önceden taahhüt etmesine ilişkin anlaşmalar geçersizdir.


II. Kiralananın gözden geçirilmesi ve kiracıya bildirme

MADDE 335- Kiraya veren, geri verme sırasında kiralananın durumunu gözden geçirmek ve kiracının sorumlu olduğu eksiklikleri ve ayıpları ona hemen yazılı olarak bildirmek zorundadır. Bu bildirim yapılmazsa, kiracı her türlü sorumluluktan kurtulur. 


Ancak, teslim alma sırasında olağan incelemeyle belirlenemeyecek olan eksikliklerin ve ayıpların varlığı hâlinde, kiracının sorumluluğu devam eder. Kiraya veren, bu tür eksiklikleri ve ayıpları belirlediğinde, kiracıya hemen yazılı olarak bildirmek zorundadır.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön