29 / 03 / 2024

Kiralar arttı, ev arayanlar farklı semtlere taşındı!

Kiralar arttı, ev arayanlar farklı semtlere taşındı!

Emlakjet, Eylül 2021 emlak verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, artan kiralar nedeniyle ev arayanlar farklı semtlere taşındı.



Emlak seri ilan sektörünün öncü platformları arasında yer alan Emlakjet, Eylül 2021 emlak verilerini resmen açıkladı. Emlakjet Eylül 2021 raporunda ayrıca, kiralık konut arayanların daha uygun kira arayışıyla farklı ilçelere taşınma isteğini ortaya koyan özel bir araştırmaya da yer verildi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye'de konut satışları Eylül 2021'de bir önceki aya göre yüzde 4 artış gösterirken, yine resmi olarak açıklanan verilere göre, konut satışları senenin aynı ayına göre de yüzde 8 arttı. Yayınlanan verilere göre, ayrıca Türkiye'de kiralık konutların ortalama fiyatları aylık olarak yüzde 25, yıllık olarak ise yüzde 67 artış gösterirken, satılık konutların fiyatı da aylık olarak yüzde 5, yıllık olarak da yüzde 35 arttı.

Resmi olarak açıklanan verilere göre, Yükselen konut fiyatlarının etkisiyle kiralık konutlara artan talep satılık konutlara artan talebin üzerinde yükselmeye devam ederken, mega kent İstanbul ‘dan sonra tatilcilerin gözdesi Antalya da yıllık kiralık artış oranlarında 2 kat artış seviyelerine yaklaştı. Mega kent İstanbul’da kiralar aydan aya artmayı sürdürerek, Eylül'de de yüzde 20 arttı. Mega kent İstanbul’da yıllık kiralık fiyat artışı seviyesi yüzde 140’a gelerek, fiyatların bir sene öncesine göre yaklaşık olarak 2,5 katına geldi.

Kiralar arttı, ev arayanlar farklı semtlere taşındı!

Lider hangi şehir?

Açıklanan verilere göre, Bursa’da bir süredir hiç bir hareketlenme göstermeyen kiralık fiyatlar Eylül 2021'de ortalama olarak yüzde 34 oranında artış gösterdi ve en çok konut aranan şehirler arasında aylık kiralık fiyat değişiminde adeta liderliğe yükseldi. Yıllık satılık fiyat değişiminde de mega kent İstanbul yüzde 46 artış, tatilcilerin gözdesi Antalya yüzde 40 artış ve Egenin incisi  İzmir  yüzde 35 artış ile ilk üç sırada.

Yine açıklanan verilere göre, Eylül'de en çok konut araması gerçekleştirilen ilk beş şehir arasında mega kent İstanbul yüzde 25’lik oran ile ilk sıradaki yerini korurken, Egenin incisi İzmir yüzde 10 ile mega kent İstanbul’u takip ederken, daha sonra başkent  Ankara  (yüzde 8), tatilcilerin gözdesi Antalya (yüzde 5) ve Bursa (yüzde 4) geldi.

Ankara Çankaya, en çok konut araması ve kiralık fiyat değişimde ilk sırada

Resmi olarak açıklanan Emlakjet verilerine göre, Eylül 2021'de en çok konut araması gerçekleştirilen ilçe geçtiğimiz ay 3. sırada bulunan Ankara Çankaya oldu. Açıklanan verilere göre, Ankara Çankaya’da yüzde 138 oranında yıllık kiralık artış fiyatı dikkatleri çekerken, en çok arama gerçekleştirilen ikinci ilçe de İzmir'in Buca ilçesi oldu. Açıklanan verilere göre, 3. sırada aylık kira değişimi yüzde 13 ile mega kent İstanbul ortalamasının oldukça altında kalan Beylikdüzü olurken, 4. sırada Konya Selçuklu ve 4. sırada Esenyurt yer aldı. 

Çankaya en çok konut araması gerçekleştirilen ilçe olmasının dışında satılık ve kiralık konutlarda aylık ve yıllık fiyat değişimlerinde de ilk sıraya yerleşti. Açıklanan verilere göre, aylık satılık fiyat değişiminde yüzde 11 ve yıllık satılık fiyat değişiminde yüzde 49 ile diğer ilçeleri geçen AnkaraÇankaya, aylık ve yıllık kiralık fiyat değişimde en yüksek oranda fiyat artışının görüldüğü ilçe olmuş oldu.

Kiralar arttı, ev arayanlar farklı semtlere taşındı!

Kiralar yüksedikçe, farklı ilçelere taşınma talebi de artıyor

Açıklanan verilere göre, satılık fiyatlarındaki artışın hız kesmemesi ile Eylül 2021'de kiralık trendi toplam aramalar içinde yükselmeyi sürdürürken, konut arayanların yüzde 47’si kiralık, yüzde 53’ü ise satılık konut araması gerçekleştirdi. Satılık konut arama trendi Nisan ayından itibaren yüzde 60’tan yüzde 53’e inerken, kiralık konut arama trendi de yüzde 40’tan yüzde 47’ye çıktı.

Kiralık konut arayışında görülen artış ile beraber özellikle büyür kentlerde yüzde 100 seviyelerine ulaşan kiralık artışı ile beraber Emlakjet kullanıcılarına yönelik özel bir de araştırma da yapıldı. Emlakjet’in Eylül 2021'de emlakjetcom üzerinden kiralık konut arayan kullanıcılarına yöneltmiş olduğu ankete göre, kullanıcıların yarısından daha fazlası (yüzde 54), bulunduğu ilçeden farklı bir ilçeye taşınmak istiyor. Bununla beraber  taşınmak isteyenleri etkileyen en önemli faktör de yüzde 60 ile “daha uygun kira” bedelleri oldu. Araştırmaya katılanların yüzde 17'lik kısmı daha geniş ya da kullanışlı ev seçeneği 2. faktör olarak ön plana çıkarken, yüzde 11’lik kısmı da daha uygun çevre şartlarını taşınmayı etkileyen önemli faktör olarak bildirdi.

Kiralar arttı, ev arayanlar farklı semtlere taşındı!

“Emlak daha da çekici bir yatırım aracı haline geldi”

Eylül ayı verileriyla ilgili önemli açıklamalar yapan Emlakjet CEO’su Tolga İdikat,  “Eylül, 2021 yılının en yüksek konut satış gerçekleşen ayı oldu. Bu durum gayrimenkulün yatırım aracı olarak ön plana çıktığına işaret ediyor. Gayrimenkul, artan fiyatları ve yıllık analizleri takip eden yatırımcılar için daha da çekici bir yatırım aracı haline geldi. Artan kira fiyatları eylül ayında etkisini göstermeye devam ederken, bu ayki gayrimenkul raporunda İstanbul’da yılık ortalama kiraların %140 seviyesinde arttığını gördük. Bu trend konut arayanları şehir merkezine nispeten uzak, kira olarak oturdukları bölgeden daha uygun semtlere yönlendiriyor. Eylül ayında gerçekleştirdiğimiz anket sonuçları daha uygun kira motivasyonu ile farklı ilçelere taşınmak isteyenlerin yüksek oranda olduğunu gösteriyor. Biz de Emlakjet olarak, değişen piyasa koşullarında hem birlikte çalıştığımız ofislere uygun potföy ve potansiyel alıcı yönlendirmesi yaparak hem de konut arayan kullanıcılara akıllı öneriler sunarak, kullanıcıların hayatını kolaylaştıran uygulamaları hayata geçiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Kiralar arttı, ev arayanlar farklı semtlere taşındı!

“Vatandaşlar konut yarımlarını tercih ediyor.”

İnşaat sektöründe hayata geçirdiği başarılı projelerle adından sık sık söz ettiren Ünsal Grup Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ünsal da konuyla ilgili olarak, gayrimenkul yatırımının ülkemizd hala en güvenilir yatırım aracı olarak görüldüğünü dile getirdi. Orhan Ünsal şunları söyledi:  “Ben buna yatırımın çeyrek altını diyorum. Bilindiği üzere ülkemizde çeyrek altın fiyatları, altının ons ve gr fiyatlarından bağımsız olarak değişiyor. Ekonomik verilerdeki tüm dengesizliklere rağmen insanların birikimlerini fiilen kullanacakları bir yatırım aracına yönlendirmek istemeleri daha mantıklı gözüküyor. Tüm bunların yanında finansal okuryazarlık olarak her geçen gün daha bilinçli hale geliyoruz. Tüm dünya ekonomilerinin içerisinde bulunduğu duruma bakıldığında özellikle konut fiyatlarının her geçen gün daha da artacağı gerçeği ortada. Bu nedenle vatandaşlarımız hem fiilen kullanacağı hem de ileriye dönük olarak konut yatırımını tercih ediyor. Satışlardaki canlılığa da bu açıdan bakılması gerektiğini düşünüyorum”  

Büyük kentlerde şehir merkezlerinin kira ve satış fiyatlarının yüksek olmasıyla ilgili de konuşan Orhan Ünsal, “Ancak artık vatandaşlarımız şehir merkezinde bir konuttan ziyade konutun sunduğu sosyal donatılar, peyzaj kalitesi gibi etkenlere de dikkat ediyor. Projeler kendilerini bu özellikleri ile ayırt etmeye çalışıyor. Örneğin Ankara, İstanbul'a kıyasla ulaşımın hala daha rahat ve kolay olduğu bir şehir. Dolayısıyla nispeten uzak diye nitelendirilen yerleşim yerlerindeki projeler cazip sosyal donatılar ve konfor sunuyorsa çok kolay tercih edilebiliyor.” dedi.

Hangi ilçelerde konut arayışı hızlandı

Yükselen kira tutarları ve konut üretiminin az olması nedeniyle gayrimenkul arayanların yeni lokasyonlar tercih ettiğini kaydeden Emlakjet Prestige üyesi Kiana Gayrimenkul Yöneticilerinden Ramazan Büyükbulut da, “Avcılar ve çevre ilçelerde satılık ve kiralık mülklerden oluşan bir portföyümüz bulunuyor. Özellikle pandeminin etkisini yitirmesi ve şehre dönüşlerin başlamasıyla insanlar tekrardan kiralık konut arayışına başladılar. Buna okulların açılması da eklenince var olan kiralık ilanlara talep arttı ve fiyatlar yükseldi. Son 1 yılda Bakırköy bölgesinde hem satılık hem de kiralık konut fiyatları beklenenin üzerinde arttı. Özellikle satılık konutların fiyatları %56 seviyelerinde artış gösterirken, kiralık konut seçenekleri ise buna paralel olarak %100 oranında yükseldi. Bu rakamlar İstanbul genelinde benzer seyretmesi sonucunda, önceleri m2 fiyatı daha yüksek olan lokasyonlarda ikamet eden müşterilerimiz Avcılar ve Beylikdüzü bölgesinde konut arayışını hızlandırdılar. Arzın kısıtlı olduğu bu dönemde müşterilerimize çeşitli alternatifler sunmaya devam edeceğiz." dedi.

 

Ev sahibi hakları 25 soruda tüm detaylarıyla!

Kiracı hakları 20 soruda tüm detaylarıyla!


Geri Dön