24 / 04 / 2024

Kiralık daire aramalarında Şişli ve Beşiktaş öne çıktı!

Kiralık daire aramalarında Şişli ve Beşiktaş öne çıktı!

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından konut aramalarında öğrenci etkisi kendini hissettirdi. En çok üniversitenin bulunduğu İstanbul’da Temmuz ve Ağustos aylarında ağırlıklı olarak “uygun fiyatlı kiralık daire” araması yapıldı.



Konut aramalarında artış ve düşüşleri belirleyen en önemli dönemsel etkilerden biri de üniversite sınav sonuçlarının açıklanması ve kayıt dönemlerinin başlamasıyla kendini gösteriyor. Emlakjet.com verileri de üniversite öğrencilerinin konut arayışlarının artmasıyla birlikte kiralık daire aranan bölgelerdeki farklılaşmayı ortaya koyuyor.


Buna göre, kiralık daire aramasında kiralık daire aramasında zirveye Temmuz’da Beşiktaş, Ağustos’ta Şişli oturdu. Bu alanda ilk 5 ilçe sırasıyla Şişli, Beşiktaş, Ataşehir, Bahçelievler ve Avcılar olurken, satılık dairede en çok aranan 5 ilçe Esenyurt, Tuzla, Sancaktepe, Beylikdüzü ve Başakşehir olarak sıralandı.


Lokasyon ve ulaşım imkanı, kira seviyesinde etkili

Verileri değerlendiren Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter’in verdiği bilgiye göre, 100 metrekare büyüklüğünde bir standart dairenin İstanbul genelindeki ortalama kira değeri 2.200 TL. Ancak İstanbul’un bazı semtlerinde kira bedelleri, toplu ulaşımın ana güzergahında değilse ve konutlar çok yeni bir binada değilse daha düşük seyredebiliyor. Kunter “Öğrenci ve evlilik sezonuyla son iki ayda sınırlı bütçe ile hareket edenler, özellikle bu bölgelerde kiralık daire araması yapıyor. Kiralar, dairelerin niteliği arttıkça, bina yaşı düştükçe ve lokasyon toplu ulaşıma ve merkeze yakınlaştıkça yükselmeye başlıyor” diye konuştu.


Minimum kira değeri 1.500 TL altında olan 24 ilçe

Emlakjet.com’un kiralık daire araması bölge analizini, teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa.com’un fiyat verileri de doğruluyor. İstanbul’da minimum konut kira değeri 1.500 TL’nin altında olan 24 ilçe ve konut kira seviyelerini gösteren Endeksa verilerine bakıldığında, kiralık daire aramasında öne çıkan bölgelerin aynı zamanda öğrenci ve yeni evli çiftlerin ilgi gösterdiği “uygun fiyatlı” bölgeler olduğu ortaya çıkıyor.


Bu 24 ilçede ortalama kira fiyatları ile minimum ve maksimum kira aralıkları şöyle:


Kiralık daire aramalarında Şişli ve Beşiktaş öne çıktı!


Öğrenciler İstanbul’da en çok hangi noktalara bakıyor?

Bu listede özellikle Avcılar, Esenyurt, Zeytinburnu, Eyüp, Bahçelievler, Ataşehir, Kartal ve Maltepe gibi ilçeler, “üniversitelere olan yakınlıklarından dolayı” öğrencilerin uygun fiyat kriteriyle kiralık daire baktıkları bölgeler arasında yer alıyor. Bununla birlikte öğrencilerin “şehir merkezine yakınlıkları” nedeniyle en çok tercih ettikleri ilçeler arasında Kadıköy, Bakırköy, Beşiktaş ve Şişli yer alıyor. Endeksa.com verilerine göre, bu ilçelerdeki fiyatlar da şöyle:


Kiralık daire aramalarında Şişli ve Beşiktaş öne çıktı!


“Geçen yılın kayıp Temmuz’unu bu yıl kazandık”

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları 2017 Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %42,4 oranında artarak 115.869 oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre %62,4 oranında artışla 38.575’e çıktı. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %33,3 olarak gerçekleşti. İlk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %42,6 artarak 53.949 seviyesine çıktı ve payı da % 46,6 olarak gerçekleşti. İkinci el konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre %42,3 artarak 61.920 oldu.


Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, verilere ilişkin değerlendirmesinde şunları kaydetti: “Bu yıl Temmuz’da artış oranlarının yaz dönemine rağmen bu denli yüksek görünmesinin temel nedeni, aslında geçen yılın Temmuz ayının sektör açısından kayıp bir ay olması. Geçen yıl Temmuz’un ilk yarısı Ramazan’ın son günleri ve 9 günlük bayram tatili ile, kalan yarısı ise 15 Temmuz darbe girişiminin yansımaları ile geçti. Hem Türkiye genelindeki toplam konut satışında hem de özellikle ipotekli satış oranındaki artışta, 1 yıllık sürede verilen hükümet destekleri, sektör dayanışması ve kampanya dönemleriyle sektörün güçlenmesinin etkisi var. Öte yandan bu yıl Haziran, Ramazan mevsiminin etkilerinin görüldüğü bir aydı. Temmuz’da bu etkinin sona ermesiyle özellikle ikinci el satışlardaki kısmi hareketliliğin de bir miktar satışlara yansıdığını söyleyebiliriz.”


Geri Dön