23 / 04 / 2024

Kiralık gayrimenkulün kiracısı tarafından kiraya verilmesi halinde vergi ödenir mi?

Kiralık gayrimenkulün kiracısı tarafından kiraya verilmesi halinde vergi ödenir mi?

Cem Barlas Aslan Hürses Gazetesi'ndeki bugünkü yazısında kiralık gayrimenkulün kiracısı tarafından kiraya verilmesi halinde vergi ödenip ödenmeyeceği hakkında bilgi verdi. İşte o yazı...



Gelir Vergisi Kanunu'nun, 70. maddesinde sayılan mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen kazançlar gayrimenkul sermaye iradı sayılıyor. 


Mal ve hakların ticari veya zirai bir işletmeye dahil bulunması halinde ise elde edilen kira gelirinin ticari ve zirai kazanç hükümlerine tabi olması gerek. 


Kiralanan gayrimenkul başkalarına kiraya verildiğinde, kira geliri elde edildiğinde beyanname verilmesi gerek. 


KONUT KİRALANIRSA 


Eğer kiralama, ticari kazanç hükümlerine girecek biçimde yapılıyorsa; yani devamlılık gösteriyor, birden fazla yapılıyor ve bir organizasyona dayanıyorsa, ticari kazanç hükümleri söz konusu oluyor. Örneğin, yazlık yörelerde birden fazla yazlık ev kiralanıp, bunların kiraya verilmesinden elde edilen gelir ticari kazanç oluyor. 


İŞYERİ KİRALANINCA 


Kiralanan işyerinin kiraya verilmesi halinde vergi kesintisi yapma zorunluluğu var. Ayrıca elde edilen gelir, 2014 yılı için 27 bin lirayı aşarsa, bunu da beyan etmek gerekiyor. Yapılan gelir vergisi kesintilerini de ödenecek vergiden mahsup etmek mümkün. 


Hürses/Cem Barlas Aslan


Geri Dön