20 / 04 / 2024

Kiralık konutta dolandırıcılık!

Kiralık konutta dolandırıcılık!

İkinci el konutta fiyat oyunu ortaya çıktı. İlan sitelerine girilen çok sayıda sahte ilan aracılığıyla kiralık ev arayan vatandaşlar daha yüksek rakamlı evlere yönlendirilerek bütçelerini aşan rakamlarda kiralama yapmaya ikna ediliyor. Vatandaşlar, yüzde 100 kira artışıyla karşılaşıyor.



İkinci el konutta fiyat oyunu ortaya çıktı. İlan sitelerine girilen çok sayıda sahte ilan aracılığıyla kiralık ev arayan vatandaşlar daha yüksek rakamlı evlere yönlendirilerek bütçelerini aşan rakamlarda kiralama yapmaya ikna ediliyor. Revaçta olan bölge ve sitelerde ise kirası düşük eski kiracılara mülk sahipleri tarafından 'Çık' baskısı uygulanıyor. Anlaşma için masaya oturanlar ise neredeyse yüzde 100 artan kira fiyatı karşısında şok yaşıyor.

Yeni Şafak'tan Kenan Biter'in haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kiralarla ilgili yapılacağını açıkladığı düzenlemenin ayrıntıları dün yapılan kabine toplantısı sonrasında belli oldu.

Alınan karar kapsamında Kovid-19 salgını kaynaklı getirilen kısıtlama ve yasaklar sebebiyle işlerinde azalma olan esnafın kira noktasında düştüğü çıkmazın aşılması için kira desteği ile KDV ve stopaj indirimi yapıldı. 

BAKAN SOYLU DA ELEŞTİRMİŞTİ

Fakat kiralarla ilgili esnafa getirilen desteklerin yanı sıra konut tarafında da sorun yaşanıyor. Geçtiğimiz aylarda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu kiralık ev fiyatlarıyla ilgili eleştiri yapmış, polis memurlarının bazı illere yüksek kira fiyatları sebebiyle tayin olmak istemediğini söylemişti.

Bakan Soylu'nun işaret ettiği şehirlerin başında ise İstanbul yer alıyordu.

ORTALAMA KİRA 1700 TL

yenisafakcom'un Endeksa verilerinden derlediği bilgilere göre; İstanbul'da kiralık konutların ortalama metrekare birim fiyatı 2020'nin başında 15 TL seviyelerinde iken bu rakam kasım ayı sonu itibarıyla 17 TL'ye kadar ulaştı. 

Söz konusu oran ışığında mega kentte evlerin ortalama kira bedelleri ise 1700 TL ile 2500 TL aralığında değişiyor. Tabi bu rakamlar ortalama oalrak belirlenen fiyatlar. Lüks semtlerde 100 metrekare büyüklükteki kiralık bir ev için istenen kiralar 20 bin TL'ye kadar ulaşıyor.

EN FAZLA DEĞER KAZANAN VE KAYBEDEN 5 İLÇE

Yıllık ortalamalar incelendiğinde, Kasım 2020 sonu itibarıyla konut için İstanbul'da en fazla değer kazanan ilçeler sırasıyla Başakşehir, Beylikdüzü, Esenyurt, Şile, Arnavutköy; en fazla değer kaybeden ilçeler ise sırasıyla Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Beyoğlu, Beykoz, Beşiktaş olarak sıralanıyor. 

KİRALIK KONUTTA EN UCUZ VE EN PAHALI İLÇELER

Kiralık konutta en ucuz ortalama metrekare fiyatları 9 TL ile Arnavutköy ve Çatalca oldu. Bu ilçeleri ise sırasıyla metrekare fiyatında 10 TL ile Sancaktepe, Silivri ve Sultanbeyli, 11 TL ile de Pendik ve Sultangazi takip etti. Kiralardaki ortalama metrekare fiyatları dikkate alındığında en yüksek olduğu ilçeler arasında 30 TL ile Sarıyer yer alıyor.

Söz konusu ilçeyi 28 TL ile Beşiktaş, 26 TL ile Beyoğlu, 25 TL Bakırköy, 23 TL ile Şişli ve Kadıköy takip ediyor.

İKİNCİ EL ARAÇTAKİ OYUNUN BENZERİ KONUTA DA SIÇRADI

Özellikle ikinci el ilan sitelerine çok sayıda sahte ilan giren kimi emlakçılar, arayan kişileri ise söz konusu evin kiraya verildiğini söyleyerek, daha yüksek fiyata sahip farklı bir kiralık eve yönlendiriyor.

İKİ BİN LİRA İÇİN ARAYIP 2500 TL'YE KİRAYA ÇIKIYORSUN

Örnek verilmesi gerekirse Bahçelievler'de 2000 TL kira ile ilan çıkılmış bir ev için arandığında söz konusu evin kiraya verildiği söylenip ellerindeki 2500 TL'lik başka bir eve yönlendiriyor. Böylece hem vatandaşı piyasanın yükseldiğine inandırıyorlar hem de kiraya ayırılan bütçenin artırılması yönünde vatandaşı 'Ev kalmadı' diyerek ikna ediyorlar.

RAKAMI DÜŞÜK ESKİ KİRACIYA 'ÇIK' BASKISI

Aynı zamanda revaçta olan bölge ve sitelerde sözleşmesi eski olan kiracıların çıkarılması için çeşitli bahanelerle baskı yapıldığı ortaya çıktı. Bu yöntem ile ise düşük fiyatla oturan kiracıyı çıkar, yüksek kiradan yeni kiracı bul, çıkan kiracıya da yeni ev bul formülü uygulanıyor.

2175 TL kira öderken ev sahibi tarafından böyle bir baskıya maruz kalan bir vatandaş ise mal sahibi ile anlaşmak amacıyla teklif istediğinde ise kendisine neredeyse yüzde 100'lük bir artışla iletilen 4 bin TL'lik teklif karşısında şaşırdığını dile getiriyor.

Dublörlü tapularla milyonlarca liralık vurgun! 

Bina yaşıyla ilgili dolandırıcılık! Bunlara dikkat!


Geri Dön