19 / 04 / 2024

Kiralık yazlık fiyatları dudak uçuklattı!

Kiralık yazlık fiyatları dudak uçuklattı!

Kovid-19 salgını ve tam kapanma kararı yazlık bölgelere göçü artırdı. Çeşme’den Fethiye’ye kadar olan sahil kısımlarında kiralık yazlık talebi de katlandı. Sezonluk yazlık fiyatları 750 bin TL'ye kadar ulaştı...



Koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına almış durumda. Salgında insanlar büyük şehirlerden, yüksek apartmanlardaki evlerden, kalabalık olmayan ve toprağa yakın yerlere yöneldi. 

Sözcü'den Latif Sansür'ün haberine göre; Kovid-19 önlemleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasakları ve hafta sonu kısıtlamalarında kendilerini daha özgür hissetmek isteyen vatandaşlar, yazlıkların, villa ve apartların çoğunlukta olduğu Ege ve Akdeniz bölgelerine akın etti. Yazlık bölgelere talebin artmasıyla birlikte ev, villa ve apartlara olan ilgi de katlandı. 

Kiralık yazlık fiyatları dudak uçuklattı!

SEZONLUK 750 BİN LİRA

Çeşme, Kuşadası, Didim, Bodrum, Datça, Marmaris ve Fethiye'de aylık veya sezonluk villa veya apart kiralamayı isteyen vatandaşlar, kentine ve konumuna göre 750 bin TL'ye kadar yükselen fiyatlar görüyor. Kiralık taleplerinin yanı sıra bu sene emlak fiyatları da oldukça arttı. 

Emlak danışmanları bu talebi pandeminin yanı sıra, vatandaşların bankada eriyen parası ile ranta çevirebileceği yatırımlar yapması ile ilişkilendirdi. 

YAZLIKLAR VE OTELLER KARŞI KARŞIYA

Otel müşterilerinin birçoğunun kiralık yazlık ve evleri tercih etmesi, konaklama tesisi işletmecilerinin şikayetlerine neden olunca, yazlık kiralama işlemlerinde de kayıt alınması zorunlu oldu.

Bu tür kiralamalarda yasal hizmet sunulabilmesi için yeni yönetmeliğe göre villa veya evin İçişleri Bakanlığı'nın kimlik bildirim sisteminde kaydı olması, belediyeden ruhsat alınması ve vergi kayıtlı olması gerekiyor. Bu işlemlerin tamamlanmaması kaçak kiralamaları doğuruyor. Kaçak kiralamayı gerçekleştiren kişiler, otelcilerin şikayetleri sayesinde ya da kolluk güçlerinin denetimlerinde tespit edildiğinde 18 bin TL ceza ile karşılaşıyor. 

Kiralık yazlık fiyatları dudak uçuklattı!

TURİZM KENTLERİNDEKİ SON DURUM VE FİYATLAR

Emlak müşavirleri, bulundukları bölgelerdeki yazlık piyasasına ilişkin bilgi verdi. Müşavirler, sahil şeritlerindeki emlak hareketliliğini, talepleri ve güncel fiyatları açıkladı. İşte o açıklamalar:

Serkan Zeki Öztuncay (Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği Basın Sözcüsü): Bodrum Yarımadası'na özellikle Ankara, İzmir, İstanbul gibi büyük şehirlerimizden kiralık ve satılık gayrimenkul taleplerine karşılık vermekte zorlanıyoruz. Kiralama talepleri daha çok müstakil havuzlu ya da özel plajlı villalara ve  2+1 ve üzeri oda sayılı evlere geliyor. Talep olunca fiyatlar da artıyor. Villaların günlük kira bedelleri 2000, dairelerin günlük kira bedelleri ise 750 liradan başlıyor. Sezonluk kiralamalarda ise villalarda 150 binden başlıyor, 750 binlere kadar çıkıyor. Dairelerde sezonluk fiyatlar 75 bine ile 350 bin lira arasında değişiyor. Satılık gayrimenkullerde ise gelen talep ile geçen yılın aynı dönemine göre fiyatlarda yüzde 30  ile 50 arasına ulaşan artışlar var. Hareketlenen emlak piyasasında kiralama veya alım yapmak isteyen vatandaşlarımız mutlak suretle Taşınmaz Ticareti Yetki Belgeli emlak ofisleri ile temasa geçerlerse üzücü ve can sıkıcı durumlarla karşılaşmaz, maddi kayıplar yaşamazlar

Çetin Güner Aksu (Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Basın sözcüsü): Pandemi döneminde tüm Ege bölgesine, en fazla da Bodrum, Marmaris ve Fethiye'ye talep çok fazla arttı. Eksilmeden, aksine çok artarak devam ediyor. Özellikle müstakil ev talepleri çok fazla. Bu Talebe göre fiyatlarda arttı.  Geçtiğimiz yıl günlüğü 1500 liradan kiralanan 3-1 evlerin fiyatları bu yıl  2500 liraya çıktı. İlgi sadece kiralık ev veya yazlıklara değil, gayrimenkul satışları da arttı. Marmaris içindeki arsa fiyatları ciddi anlamda katlandı. Bir dönüm arazinin fiyatı 5-6 milyon liraya, geçtiğimiz yıl 2-3 milyon olan müstakil evlerin fiyatları5-6 milyona çıktı.  Köylerde 150 bin liraya alıcı bulamayan vasıfsız tarlalar bile 300-400 bine alıcı buluyor. Pandemi bitse de bu ilgi değişmeyecek.  Çünkü insanlar artık betondan kaçıyor. İnsanlar bankalardan paralarını çekip gayrimenkule yatırmak istiyor. Bunun içinde rantın olduğu sahil bölgelerini, turizm kentlerini tercih ediyor.

Kiralık yazlık fiyatları dudak uçuklattı!

Müslüm Yıldırım (Kuşadası Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı): Kuşadası'nda pandemi sürecinde kiralık ev fiyatları arttı. Daha önce çok daha ucuzdu. Mobilyalı yazlıklar aylık 7 bin TL ile 20 bin lira arasında değişiyor. Sezonluk kiralandığında fiyatlar biraz daha düşer. Özel konumlu, havuzlu, lüks villaların özelliklerine göre günlük veya aylık fiyatları değişiyor.

Osman Coşkun (Didim Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı): Pandemiden dolayı yoğunluk arttı. Geçtiğimiz yıldan bu yana kiralık ev yetiştiremiyoruz. Müthiş talep oldu. Tatil yörelerinde oteller yerine müstakil apartlar, evler, yazlıklar tercih ediliyor. Didim'de büyüklükleri, oda sayısı, merkeze veya sahile yakınlığı, içindeki mobilyaların durumuna göre günlük fiyatları 250 ile bin lira, aylık ise 30 ile 100 bin lira arasında değişiyor. Büyük bölümü 4-5 bin lira harcayarak yasal sorumluluklarını yerine getirip kiralamayı kayıt altına alıyor.  Bazı kişiler bürokratik işlemlerle uğraşmak istemiyor, kayıt dışı kiralama yapıyor. Yakalandığında cezasının 18 bin lira olduğunu anlatıyoruz. Otellerin müşterileri bu evlere yöneldiği için turizmciler ve İçişleri Bakanlığı sıkı denetimler yapıyor.

Ali Haydar Torun (Çeşme Emlak müşaviri): Çok büyük talep var ve fiyatlarda ciddi oranda arttı. Bazı bölgelerde yüzde yüz artış var. Geçtiğimiz yıl Sezonluk 20 bin liraya verilen yerler bu yıl 50 bin lira. Geçen yıl yıllık 100 bin liraya verilen yerler bu yıl 200 bin lira. Fiyat artışları yüzde yüzü geçti. Paşa limanı Ilıca bölgesinde geçtiğimiz yıl villalar 100-150 bin arasında kiralanıyordu. Şu anda 300 bin. Çiftlikköy'de 80 bin liraya verilen yerler bu yıl 150 bin, Alaçatıda fiyatlar 100 ile 300 bin lira arasında değişiyor.

Tam kapanma öncesi yazlık kiraları ikiye katlandı!

Yazlıklara akın başladı! 


Geri Dön