18 / 04 / 2024

Kirasını eksik ödeyen Migros'a icra takibi ve tahliye davası!

Kirasını eksik ödeyen Migros'a icra takibi ve tahliye davası!

Koronavirüs önlemleri kapsamında AVM'ler Mart ayının ortalarında birer birer kapanmıştı. 11 Mayıs'ta kademeli olarak açılmalarına karar verilen AVM'lerde mağaza sahipleri ile perakendeciler arasında kira tartışmaları ortaya çıkıyor. Kirasını eksik ödeyen Migros'a icra takibi başlatılacak.



Koronavirüs önlemleri kapsamında AVM'ler Mart ayının ortalarında birer birer kapanmıştı. 11 Mayıs'ta kademeli olarak açılmalarına karar verilen AVM'lerde mağaza sahipleri ile perakendeciler kiralar yüzünden karşı karşıya geliyor. 

Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Jale Özgentürk, bugünkü yazısında kiracı-mal sahibi arasındaki kira kavgasını kaleme aldı.

İşte Jale Özgentürk'ün 'Kiralarda virüs kavgası başlıyor' başlıklı yazısı...

Nisan ayının sonuna doğru bu köşeden alışveriş merkezlerinin (AVM) mayıs ayında açılacağına ilişkin bir yazı yazmış ve özellikle mağaza sahipleri ile perakendeciler arasında bu kez kira tartışmalarının patlayacağını hatırlatmıştım. Bu tartışmanın öncü fişeği Ataşehir’de atıldı. Kiracı-mal sahibi kavgası Migros’la bölgedeki bir mağazasının mal sahipleri arasında başladı. Migros, mal sahiplerine “Salgın nedeniyle zorunlu olarak mağazamız kapalı kalmıştır.

Kapalı kalan günlerin kira bedelleri mahsup edilerek ödenecektir” açıklaması yaparak kirasını yüzde 30 keserek ödedi. Mal sahiplerini temsil eden avukat Ersan Taşdemir ise Migros’a ihtarname göndererek eksik kira ödemesine itiraz etti. Taşdemir, Migros’un ve marketlerin bu süreçte kapalı kalmadığını, aksine bu süreçte en çok kazanan şirketler arasında yer aldığını belirterek “Kira normal ödenmezse icra takibi ve tahliye davasının açılacağını” bildirdi.

Başka bir kavga da kiraların yeni duruma uyumlandırılması konusunda gündemde. Danimarkalı ayakkabı markası ECCO’nun Türkiye Genel Müdürü Deniz Erda’nın, “Kira rakamlarında artık 2020 Mart’ından önceki rakamları kimsenin beklememesi gerekiyor. Öyle bir dünya olmayacak” açıklaması da bunun işaretini veriyor.

Taşdemir, sadece mağaza sahipleri değil ev kiralarında da aynı tartışmaların gündemde olduğunu söylüyor ve işini, gelirini kaybetmiş, zor durumda kalmış kiracılara şu hatırlatmayı da yapıyor: “Zor durumda olandan kira istemek söz konusu olamaz. Borçlar Kanunu’nun 138’inci maddesi ‘ifa imkânsızsa kira ödenmez’ diyor.” Virüsün girmediği yer kalmayacak gibi!

Eczacıbaşı İlaç ve İş Gayrimenkul AVM kiracılarından kira almayacak!

Gıda Perakendecileri Derneği'nden kira önerileri!


Geri Dön