19 / 04 / 2024

Kirasını ödemeyen kiracı için icra takibi süreci nasıl işler?

Kirasını ödemeyen kiracı için icra takibi süreci nasıl işler?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun kiracısının kirasını ödememesi üzerine icra takibi sürecine dair sorusunu yanıtladı..



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun  , “Kiracım beş ay kirasını ödemedi, icra takibi yaptım. Sonrasında da davayı kazandım. Kiracım bu arada evden kaçtı. Ben de yaptığım icra takibi sonucu ona ait eve haciz tatbik etmişken o da evini birine bağışlamış. Şimdi bu bağışı iptal ettirebilir miyim? Bunun süresi nedir?”  sorusunu yanıtladı. İşte Tamer Heper’in yazısı…

Kirasını ödemeyen kiracı için icra takibi süreci nasıl işler?

Kiracının kiralarını ödememesi durumunda yapılması gerekeni okuyucum yapmış. Doğrusu kendisini takdir ettim, böyle bir işi takip kolay değil. Ancak okuyucum başarmış. Hatta kiracının kendisine ait bir evini bulup haciz tatbik ettirmiş ama borçlu kiracı haciz tatbik edilen evi birine devretmiş.

Peki bunda amacı ne? Haciz tatbik etmeden devretseydi dava açması gerektiğini söyleyebilirdim. Ancak devir haciz tatbikinden sonra yapılmış. Bu halde dava açmaya gerek yok. Zira hacizli bir malın devrinde haciz kalkmaz, devam eder. Bu nedenle okuyucumun borçlusunun malına koyduğu haciz devam ediyor.

Ancak burada dikkat etmesi gereken husus, haczin devam edeceği sürede satışını istemek. Eskiden gayrimenkul üzerindeki haczin devamı için iki sene içinde işlem yapmak, iki sene içinde hiçbir işlem yapmadan beklememek gerekiyordu ama sonra bu süre bir yıla indi.

Dolayısıyla bir yıl içinde satışını talep etmek gerekir. Görüldüğü gibi üzerindeki haciz devam ettiği için okuyucumun hacizli gayrimenkulün satışını talep için haciz tarihinden itibaren bir yıl süresi var. Endişeye gerek yok.


Geri Dön