28 / 03 / 2024

Kirasını ödemeyen kiracıya icra takibi!

Kirasını ödemeyen kiracıya icra takibi!

Kiracılarla ev sahipleri arasında ülkemizde en sık rastlanan sorunlardan biri kiraların ödenmemesi olarak biliniyor. Peki, kirasını ödemeyen kiracıya ne yapılır? Kirasını ödemeyen kiracıya icra takibi nasıl başlatılır?



Kirasını ödemeyen kiracıya icra takibi!

Kiracılarla ev sahipleri arasında ülkemizde en sık rastlanan sorunlardan biri kiraların ödenmemesi olarak biliniyor. Kiralarını ödemekte gecikmeye düşen kiracılara karşı yapılması gereken yollardan bir tanesi noter üzerinden 1.haklı ihtarname çekmek olarak karşımıza çıkıyor.


Bu ihtarname kiracıya 30 günlük bir süre tanıyor. 30 günlük sürenin sonunda 2.haklı ihtarname çekilebiliyor. Bu iki ihtar çekildikten sonra ev sahipleri tahliye davası açma hakkına haiz oluyor. 

 

 Bir başka ve daha üstün bir yol icra takibi ile tahliye isteme yöntemi oluyor. Bu yöntemin uygulanılması için öncelikli olarak bir icra takibi başlatılması gerekiyor. Uygulamada buna 7-30 adı veriliyor. Kiracı icra takibinin eline ulaşmasından itibaren 7 gün içerisinde itiraz etmez ve 30 gün içerisinde ödemezse ev sahibinin haklı olarak tahliye dava açma hakkı doğuyor. 


Genelde mahkemeler aksi bir durum yoksa  ilk duruşmada tahliye kararına hükmediyor. Bu süreç ortalama 3-4 ay gibi zaman zarfını kapsıyor. 

 

Kiracıların kira sözleşmeleri devam ederken kira borçlarını ödemeden bulundukları evden kaçma girişimleri ülkemizde sıklıkla görüyor. Burada dikkat edilmesi gereken ev sahibinin kiracının boşalttığı evde kira sözleşmesi devam ettiği için herhangi bir işlemde bulunamaması oluyor.


Bu durumda ev sahipleri tebligat hukuku açısından büyük sıkıntılar yaşayabiliyor. Kiracının kiracı olarak oturduğu eve yapılan tebligat muhtarda kaydı bulunmaması sebebiyle geçerli olmuyor. Burada resmi kurumlardan alınan birimlere tebligat yapılması bu yönteme göre de yapılan tebligat geri dönüyorsa Tebligat Kanunu 35. maddeye göre tebligat yapılması gerekiyor. 


Bu süreç epey bir zaman zarfını kapsadığından sözleşmenin Noter aracılığıyla yapılması bu tarz durumlarda önem teşkil ediyor. Noter vasıtasıyla yapılan sözleşmelerde sözleşmedeki adres geçerli tebligat adresi olarak hukuken kabul ediliyor. 


Kiracının erken tahliyesi ihtarname örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön