24 / 04 / 2024

Kırım'da Katolik ve Ortodoks kiliselerin arsa kavgası!

Kırım'da Katolik ve Ortodoks kiliselerin arsa kavgası!

Kırım'da Ukrayna Ortodoks Kilisesine ait arsa, Rusya tarafından Roma Katolik kilisesine tahsis edildi.



Kırım’ın Akmescit (Simferopol) şehrinde, daha önce Ukrayna Ortodoks Kilisesinin Kırım ve Simferopol (Akmescit) Başpiskoposluğuna tahsis edilen arsanın Roma Katolik Kilisesine verildiği kaydedildi.

Dünya Bülteni'nde yer alan habere göre; Ukrayna Ortodoks Kilisesinin Kırım ve Simferopol (Akmescit) Başpiskoposu Kliment, “2012-2013 yılları arasında Akmescit Şehir Şurası kararıyla Kievskaya sokağında bulunan Ukrayna Lisesi yanındaki 0,5 hektarlık arsa bize tahsis edildi… Söz konusu arsanın Kırım Başpiskoposluğunun kullanımı için ayrıldığını gösteren devlet kararnamesi de mevcut.” diye konuştu.

Rus işgalinden sonra söz konusu arsayı, Rus yasalarına göre tekrar tescil etmeye çalıştığını ancak bunda başarılı olamadığını kaydeden Kliment, daha sonra adı geçen arsayla Roma Katolik Kilisesinin ilgilenmeye başladığını kaydetti.

Başpiskopos Kliment’in anlattığına göre, Kırım’da bulunan işgalci yönetim, Roma Katolik Kilisesine işgal edilen yarımadada üç arsa teklif etti. Katolik Kilisesi temsilcileri, Ukrayna Ortodoks Kilisesi için tahsis edilen arsayı seçerek Ukrayna Ortodoks Kilisesinin diktiği hacı yıkıp inşaatına başlandı.

Başpiskopos, “Aksyonov’a gönderdiğim mektuplara gelen cevapta, Kırım’ın Mülk ve Toprak işleri Bakanlığının arsanın kime ait olduğunu bilmediği; arsanın şehre ait olduğunu belirtti. Şehir yönetimi ise arsanının kime ait olduğu söyleyemeyeceklerini çünkü bunun Rusya yasalara göre aykırı olduğunu açıkladı.” açıklamasında bulundu.

Daha önce, Kırım’ın işgalci yönetiminin el koyduğu Akmescit’teki Ukrayna Ortodoks Kilisesine ait Aziz Vladimir ve Olga Ukrayna Ortodoks Katedralini yağmaladığı kaydetti.


Geri Dön