26 / 04 / 2024

Kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin ve işten çıkarma yasağı uzayacak mı?

Kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin ve işten çıkarma yasağı uzayacak mı?

Koronavirüs sürecinde başlatılan kısa çalışma ve ücretsiz izin desteği gibi ödemelerin normalleşme süreciyle beraber sona ereceği açıklanmıştı. Milyonlarca vatandaş ise destekleri devam etmesini bekliyor.



Tüm dünyanın etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla beraber kapsamı genişletilen kısa çalışmada, Ocak ayından bu yana 1 milyon 313 bin 537 kişi yararlanıyor. Tam bir yıldır uygulamada olan kısa çalışmadaki kolaylaştırıcı düzenlemelerin, mart sonu itibariyle bitirileceği açıklandı. Ancak bu tarihin ötelenmesi, şu anda çalışma dünyasının ortak gündeminden meydana geliyor.

Hürriyet'in haberine göre hafta içinde işçileri temsilen Türk-İş, işverenleri temsil eden TİSK, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'la görüşmelerde bulundu. Bu görüşmede de, iki tarafın ortak görüşü olarak, kısa çalışma uygulamasının uzatılması ve kısa çalışma, ücretsiz izin ve işten çıkarma yasağının eş zamanlı olarak uygulamadan kaldırılması istenildi. İş dünyasından da kısa çalışmanın uzatılmamasıyla, istihdamın olumsuz etkileneceği ve özellikle hizmetler sektöründeki işletmelerin henüz buna hazır olmadığı açıklamaları ard arda geldi.

Kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin ve işten çıkarma yasağı uzayacak mı?

DURUM FARKLI

İşten çıkarma yasağı ve ücretsiz izinde ise farklı bir takvimlendirme üzerinde çalışmalar yapılıyor. Her iki düzenleme de 17 Mart'ta tamamlanıyor. Ancak genel eğilim, bu iki düzenlemenin Nisan veya Mayıs ayı ortasına kadar uzatılması. İki aylık bir uzatmanın daha olası olduğu ifade ediliyor. Ocak ayı verilerine göre, 883 bin kişi ücretsiz izin kullandı.

Bu kişilere İşsizlik Sigortası Fonu'ndan nakdi ücret desteği verildi. Ödeme miktarı da, bin 420 TL. Sadece kısa çalışma uygulamasının sona ermesi, ücretsiz izin ve işten çıkarma yasağının sürmesi durumunda, bazı işletmelerin çalışanlarını ücretsiz izne kaydırabileceği ifade ediliyor.

Kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin ve işten çıkarma yasağı uzayacak mı?

YENİDEN DÜZENLENEBİLİR

Kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamasını tamamlayan işletmelere de, normalleşme desteği sunuluyor. Bu da prim desteği olarak uygulanıyor. Normalleşen işverenlere işçi başına günlük 44.72 TL, aylık bin 341.56 TL'ye kadar destek sağlanıyor. Ancak yasaya göre, destek ödemeleri en fazla Haziran ayı sonuna kadar verilebiliyor. Kulislerde ise, istihdamı korumak için, normalleşme desteğinin süresinin uzatılması için adım atılabileceği belirtiliyor.

Kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin ve işten çıkarma yasağı uzayacak mı?

2.5 AYDIR BEKLENİYOR

2021 yılı asgari ücreti açıklanırken, tüm asgari ücretli çalışanlar için, yıl boyunca, her ay için 70 TL'lik destek verileceği duyurulmuştu. Bu desteğin verilebilmesi için yasal bir düzenleme yapıldı. Ancak bu zamana kadar bu düzenleme de yapılmadı. Mart ayı sona erene kadar bu yasal değişikliğin de yapılması planlanıyor. Halen Türkiye'de 7 milyon civarında asgari ücretli çalışan bulunduğu düşünülüyor.

Kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin ve işten çıkarma yasağı uzayacak mı?

KAYNAK İŞSİZLİK FONU

Verilen tüm destekler için, işçi, işveren primleri ve kamu desteği birikimlerinden oluşan İşsizlik Fonu kullanılıyor. İşsizlik Fonu'ndaki birikim de 9 Şubat itibariyle, 100 milyar TL'nin altına indi ve fonun varlığı 97.6 milyar TL olarak açıklandı.

Şubat ayı kısa çalışma ve işsizlik ödemeleri ne zaman yatırılacak?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön