25 / 04 / 2024

İŞKUR'dan 4.800 TL kısa çalışma ödeneği verilecek! 

İŞKUR'dan 4.800 TL kısa çalışma ödeneği verilecek! 

İŞKUR, koronavirüs tedbirleri kapsamında işçilere kısa çalışma ödeneği verecek. İŞKUR tarafından verilecek ödeme tutarı en fazla 4.800 TL olacak.



Koronavirüs tedbirleri kapsamında İŞKUR tarafından işçilere Kısa çalışma ödeneği verilecek. Peki İŞKUR’dan işçi ödemesi nasıl alınacak?

Ülkemizi saran koronavirüs sebebiyle 100 Milyar TL'lik yeni bir paket açıklandı. Ekonomik pakette işverenden işçiye, işçiden emeklilere kadar pek çok konuda destekler verileceği müjdesi geldi. Bunlardan bir tanesi de koronavirüs nedeniyle işyerleri kapanan esnaflara yönelik oldu. Aile, Çalışma ve Soysal Hizmetler Bakanlığına bağlı İŞKUR genel Müdürlüğünün daha önce başlattığı Kısa çalışma ödeneği devreye gireceği açıklandı. Bu ödeme çalışanlara yansıtılacak. İşte detaylar…

Kısa çalışma ödeneği nedir? Kısa çalışma ödeneğini kimler alabilir?

 İŞKUR’DAN KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Ek 2 nci maddesinde yer alan kısa çalışma uygulaması; genel ekonomik, sektörel veya bölgesel bir kriz ya da zorlayıcı sebeplerle işyerinde çalışma süresinin önemli ölçüde azaltılması veya durdurulması halinde başvurulacak, istihdamın korunmasına yönelik bir uygulamadır. Kısa çalışma, çalışanların çalıştırılamadıkları süre için, işçilere yapılan bir ödemedir. 

 
İŞÇİYE ÖDENECEK TUTAR

Son 12 ay boyunca asgari ücretli çalışanlar için bir yıllık prime esas kazançlarının aylık ortalaması kadar ödeme olacak. Asgari cüretli çalışan için 2.943 TL, vergilerin düşüldüğünde ise 1.752,40 TL en az ödeme yapılabilecek. Maaşı 4 Bin TL olan için, Brüt 4 Bin TL, hesaplanan ödeme 2.400 Tl damga vergisi düşüldüğünde ise 2.381,78 TL ödeme yapılacak. 7 Bin lira maaş ile çalışanlar için ise, 4.414,50 TL damga vergisi düşüldüğünde 4.380,99 TL kısa çalışma ödemesi alabilecek.

BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Başvuruların kabul edilmesi için kısa çalışma talebinde bulunanların iş müfettişleri tarafından yapılacak incelemeler sonrasında taleplerin uygun görülmesi gerekmektedir. İşyerinde çalışanlar açısından kısa çalışma başlangıç tarihinden itibaren işsizlik sigortası primlerinin üç yıl içinde en az 600 gün ödeme yapılmış olması, iş müfettişleri tarafından yapılan çalışmaların sonucunda işçinin bilgilerinin kısa çalışmaya katılacakların listesinde yer alması gerekmektedir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön