24 / 04 / 2024

KKTC Su Temin Projesi'nde geri sayım başladı!

KKTC Su Temin Projesi'nde geri sayım başladı!

KKTC'ye içme suyu taşıyacak olan "KKTC Su Temin Projesi"nde geri sayım başladı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "En geç, Kıbrıs Barış Harekatı'nın yıldönümü olan 20 Temmuz 2015 tarihinde KKTC'ye su akacak" dedi.



Mersin'in Anamur ilçesinden KKTC'ye içme suyu taşıyacak olan "KKTC Su Temin Projesi"nde geri sayım başladı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "En geç, Kıbrıs Barış Harekatı'nın yıldönümü olan 20 Temmuz 2015 tarihinde KKTC'ye su akacak" dedi. Projenin mimarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyleyen Eroğlu Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği'nin düzenlediği KKTC Su Temin Projesi Tanıtım Programında yaptığı konuşmada bugün Türkiye'de dev eserler yapılıyorsa bunun siyasi istikrara bağlı olduğuna işaret etti. 


MİLYAR DOLARLIK PROJE 

Anamur'dan KKTC'nin Geçitköy beldesine askılı borularla taşınacak olan KKTC'ye su temin projesi, Türkiye tarafında yapımı sürdürülen Alaköprü Barajı Anamur'da tamamlandı. 20 Ocak 2015 tarihinde barajda su tutulacağını belirten Eroğlu, asrın projesini tüm dünyanın izlediğini belirterek şunları söyledi." Bu baraj, hem Kıbrıs'a yılda 75 milyon metreküp su verecek hem de Anamur Ovası'ndaki toprakları sulayacak. 80 kilometre uzunluğunda denizi geçiyoruz, Geçitköy Barajı'na bu suyu iletiyoruz. Türkiye tarafında kara yapıları bitti, Kıbrıs tarafında ise terfi merkezi, Geçitköy Barajı bitti. Özellikle arıtma tesisinde bütün projeleri yaptık. Allah nasip ederse Lefkoşa'ya Temmuz 2015'te suyu akıtacağız. Bu yaklaşık 1,2 milyar dolarlık dev bir projedir" 


HER EVE SU GİDECEK 

Eroğlu, eski Türkiye'de böyle projelerin hayal bile edilemediğini sözlerine ekleyerek, "Netice olarak bizim gönlümüzden arzu ettiğimiz tarih en geç, 20 Temmuz 2015. Bu tarihte su aksın istiyoruz" dedi. Eroğlu, Kıbrıs'ta artan nüfus dikkate alındığında su ihtiyacının çok önemli olduğunu vurguladı. 


Sabah


Geri Dön