24 / 04 / 2024

KKTC'ye Su Temini Projesi dün start aldı!

KKTC'ye Su Temini Projesi dün start aldı!

'Asrın proje'si dün start aldı... 23 km Türkiye içinde karada, 80 km deniz altında, 3 km de KKTC sınırlarında olan eşsiz proje, dünyayı hayran bıraktı.



Tarihi proje olarak nitelenen proje için ilk adım 7 Mart 2011'de atıldı. Alaköprü Barajı'nın temel atma töreniyle başlayan KKTC Su Temin Projesi, Mersin'in Anamur Dragon Çayı üzerine baraj yapımı ile hayata geçirilebildi. Alaköprü Barajı'nda depolanmaya başlanan su, 23 kilometresi Türkiye sınırları içinde karadan, 80 kilometresi deniz altında ve 3 kilometresi de KKTC sınırları içinde olmak üzere toplam 106 kilometre uzunluğunda bir boru hattından taşındı. 



Projeyi Kalyon İnşaat ve Malezyalı Sigur Ros hayata geçirdi. Kalyon İnşaat'ın bağlı bulunduğu Kalyon Grup'un Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu da, tarihi açılışta hazır bulundu.


2 BARAJ 

Boru ile deniz altından taşınan su, KKTC'de inşa edilen Geçitköy Barajı'na aktarıldı. Proje ile KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp su iletilecek ve bu suyun 37,76 milyon metreküpü içmekullanma ve sanayi suyuna, geriye kalan 37,24 milyon metreküpünün sulama suyuna tahsis edilecek. Proje, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirildi.


Proje ile KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacağı hesaplanıyor. Ancak bu sürede elde kalan fazla suyun, Kıbrıslı Türkler gibi büyük su ihtiyacı bulunan Rumlara da verilmesi planlanıyor. Su, Rumlarla müzakere masasında Türklerin en büyük kozlarından biri. Askılı boru sistemine önümüzdeki dönemde Ada'nın bir diğer ihtiyacı enerji hatlarının da eklenmesi düşünülüyor. Bir başka proje ise, Kıbrıs sorunun çözülmesi halinde mevcut sisteme Doğu Akdeniz'de yeni keşfedilen doğalgaz kaynaklarının Türkiye'ye taşınması da eklenebilecek.


FARUK ERDEM/Takvim


Geri Dön