20 / 04 / 2024

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yeni bir kent inşa etti!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yeni bir kent inşa etti!

16 yılda deprem bilinci oluşması ve depremle ilgili önlemlerin alınması noktasında büyük yol kat etti. Yaşanan deprem sonrası eksiklikleri tespit eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, depremle yaşama bilinciyle çalışmalar yürüterek yeni bir kent inşa etti.




17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde büyük yaralar alan Kocaeli, 16 yılda deprem bilinci oluşması ve depremle ilgili önlemlerin alınması noktasında büyük yol kat etti. Yaşanan deprem felaketi sonrası eksiklikleri tespit eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, depremle yaşama bilinciyle çalışmalar yürüterek yeni bir kent inşa etti.


ALTYAPI TÜMÜYLE YENİLENDİ


17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin ardından Kocaeli’nin geleceğe güvenle bakabilmesi için kentin tamamı, nazım imar planlarıyla karış karış planlandı. Kocaeli Büyükşehir, kaçak yapılaşma ile etkili bir mücadele için Kocaeli Uydu Takip Sistemi (KUTAS) projesini devreye sokarak kenti uydudan takip edilir hale getirdi. Depremde hasar gören ömrünü doldurmuş altyapı tümüyle yenilendi. 8 bin 927 km’lik altyapı yatırımı gerçekleştirildi. Tüm içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu hatları yenilendi. 55 adet dere ıslah edilerek modern alanlar oluşturuldu.


KENTSEL DÖNÜŞÜM


Dar, bozuk yollardan, çarpık yapılaşmaya, kimsenin adım atamadığı sahillerden atıl arazilere kadar Kocaeli genelindeki düzensiz ve plansız her nokta kapsama alındı. Olası bir depremde yine büyük facialar yaşanmaması için Kentsel Dönüşüm çalışmaları hayata geçirildi. Yapılaşmanın kötü olduğu yerlerde depreme dayanıklı, modern konutlar üretildi. Kocaeli toplu yapılaşma örnekleriyle donatıldı.





YOLLAR GENİŞLETİLDİ


Deprem felaketi yaşanan kentimizde en büyük eksikliğin yapılar kadar ulaşımda da olduğu ortaya çıktı. Kurtarma ve yardım çalışmalarına büyük sekte vuran ulaşım konusunda önemli çalışmalar yapıldı. Petrol ürünlerinin işlendiği Körfez ilçemize olası bir afet durumunda Afet Kaçış Yolu yapılırken, D-100 geçişi transit hale getirildi. Daha önce sadece doğu-batı yönünde ulaşım sağlanırken Umuttepe Duble Yolu ile Kuzey ve Güney yönlü ulaşımın önü açıldı. Ayrıca kentin kuzey-güney irtibatını sağlayan Miralay Mümtaz Caddesi, Eski İstanbul Yolu ve Gazanfer Bilge Bulvarları ile ulaşım sorunu büyük ölçüde çözüldü. İtfaiye araçlarının girmekte zorlandığı yollar bugün duble yol haline geldi. İzmit-Derince-Körfez arasında bulunan ve D-100’e paralel olarak uzanan 20 metrelik, Başiskele’de 14 metrelik alternatif yollar oluşturuldu.


YAYA KÖPRÜLERİ YAPILDI


Depremde ağır hasar gören üst geçitlerin yerine 3 tane çelik konstrüksiyonlu yaya köprüsü inşa edildi ve halkın şehir merkezinden sahil şeridine ulaşımı kolaylaştırıldı. Böylelikle kent merkezinin herhangi bir noktasından kısa sürede karşı tarafa geçilmesi kolaylaştı. Ayrıca üst geçitlere yürüyen merpenler yapılırken engelli vatandaşlarımız için de asansörler unutulmadı.



ZEMİN ÇALIŞMALARI


Deprem sonrası kent genelinde yapılan yeni inşaatlara zemin etüt zorunluluğu getirildi. Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü tarafından Türkiye’de ilk defa; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK-MAM İşbirliği’nde Kocaeli İli İçin Zemin Sınıflaması ve Sismik Tehlike Değerlendirme Projesi geliştirildi. Deprem riski ve tehlikesi, olası İstanbul Depremi’nin etki alanları, güvenli yapılaşma alanları belirlendi. Kocaeli genelinde sismik risk haritaları oluşturuldu.


SİSMOLOJİK EĞİTİM MERKEZİ


Deprem tedbirleri kapsamında Büyükşehir, Sekapark alanında eski Seka Lojmanları’nı restore ederek Sismoloji Merkezi kurdu. Sismoloji Merkezi’nde depremlerin nasıl oluştuğu, titreşimlerin yer küreyi ve katmanları nasıl etkilediğini incelemek amacıyla gerekli ölçüm teknikleri ve cihazlar bulunuyor. Buraya gelen ziyaretçilere simülasyon merkezinde deprem anı canlandırılırken eğitimler de veriliyor.


DEPREM İVME ÖLÇER CİHAZLARI


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ilçe belediyelerinin farklı zeminlerine konuşlandırdığı 27 adet Deprem kayıt istasyonları ve Sismolojik İzleme Merkezi’nde Kurulu bulanan büyük televizyon ekranları ve uluslararası kullanılan gelişmiş yazılım programlarıyla yerel ve ulusal deprem aktivitelerini izleyebiliyor. İlimizdeki en küçük deprem hareketleri dahi takip edilerek depremlerin yerleşim alanlarına etkisi ölçülüyor. Yapılan ölçümlerle stratejik öneme sahip binaların deprem riskleri ile Kocaeli deprem tehlike haritası mikro ölçekte güncelleniyor.


ARAMA KURTARMA İÇİN KAFKOM KURULDU


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi her türlü afet döneminde il genelinde koordinasyonu sağlamak amacıyla kendi bünyesinde bir Kocaeli Afet Koordinasyon Merkezi (KAFKOM) kurdu. KAFKOM tarafından hazırlanan Afet Acil Durum Planı doğrultusunda; karadan ve denizden tahliye yolları, çadır, mezarlık, ruhsatlı hafriyat döküm alanları, hasta nakil hizmetleri planlaması, afet sonrası en az 6 bin kişiye temel ihtiyaç (giyim-kuşam) katkısı ile ilgili plan hazırlandı. Alternatif su kaynakları belirlendi.


EVİN NE KADAR SAĞLAM


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, deprem tedbirlerine yönelik çalışmalarını sürdürürken yaşanılan sokağın, evinizin hatta işyerinizin zemin sağlamlığını web ’den öğrenebilecek sistem geliştirdi. Uzun süren bilimsel çalışmalar sonucunda oluşturulan bu sistem ile Büyükşehir Belediyesi’nin resmi sitesi www.kocaeli.bel.tr adresinde oluşturulan linke giriş yapan herkes zemin sağlamlığı, deprem riski gibi bilgilerini sorgulayabiliyor.


ÇİN’DEN ÖDÜL


Kocaeli halkına en güzel, en kaliteli ve en hızlı hizmet etmenin gayreti içinde bulunan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ödüllere doymuyor. Hizmet alanında ulusal ve uluslararası arenada birçok ödül alan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bir ödül de Çin’den geldi. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği(UCLG), Metropolis ve Çin’in Guangzhou kenti tarafından ilk kez düzenlenen Uluslararası Kentsel Yenilik Ödülü’ne yaptığı çalışmalarla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi layık görüldü. İlk kez verilen ödül Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) ve Metropolis Oscar’ı olarak nitelendiriliyor.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön