26 / 04 / 2024

Kocaeli eski itfaiye binası restore ediliyor!

Kocaeli eski itfaiye binası restore ediliyor!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Darıca Bağlarbaşı Mahallesi’nde bulunan Osmanlı’nın son döneminde batı etkisinde yapılan Eski İtfaiye Binası’nda uyguladığı restore çalışmasında sona gelindi. İtfaiye binası kültürel amaçlı olarak hizmet verecek.




Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Darıca Bağlarbaşı Mahallesi’nde bulunan Osmanlı’nın son döneminde batı etkisinde yapılan Eski İtfaiye Binası’nda uyguladığı restore çalışmasında sona gelindi. Kurul onaylı projeye göre yenilenen, tulumbacıların bulunduğu itfaiye binası kültürel amaçlı olarak hizmet verecek.


RESTORE ÇALIŞMALARI SON AŞAMADA


Büyükşehir Belediyesi kent tarihinin bir mirasını daha gün yüzüne çıkartıyor. Darıca Bağlarbaşı Mahallesi’nde bulunan ve eskiden tulumbacılar denilen itfaiyecilerin hizmet verdiği binada yapılan restore çalışmaları hızla devam ediyor. Osmanlı’nın son döneminde batının özellikle de Alman mimarisinin etkisinde kalınarak inşa edilen eski itfaiye binasındaki çalışmalarda ahşap kısımlar ve çevre düzenleme gibi işlerinden sonra hizmete açılacak.


ÖZGÜNLÜĞÜ KORUNACAK


Darıca Bağlarbaşı Mahallesi 120 pafta 5105 parselde bulunan Darıca İtfaiye Binası Revize Restorasyon projesinde yapının güçlendirmesi yapıldı. Çatıda onarımı tamamlanan yapıda değişmesi gereken ahşaplar özgünlüğü korunarak yenilendi. Yapının temelinde ve iç-dış sıvalarında çalışmalar yapıldı. Restorasyon çalışmaları devam eden tarihi yapının etrafı perde duvarla çevriliyor.



GENÇ OSMANLI MİMARİ ÖRNEĞİ


Geç Osmanlı Mimarisi özellikleri içinde sayılan ve batı ile etkileşimden geçmiş üsluplar olan yapılarda fark edilebilir derecede olan yükselmeler ve daha dik yapı ögeleri bu yapıda da karşımıza çıkıyor. Özellikle yapının dik eğimli çatısı gözle görülebilir en iyi örnek. Ayrıca iç mekanın aydınlık olmasını sağlayan büyük ve yüksek pencere açıklıkları da bu özellikler arasında sayılabiliyor.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi




Geri Dön