19 / 04 / 2024

Kocaeli Kent Meydanı ihalesi iptal edildi!

Kocaeli Kent Meydanı ihalesi iptal edildi!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından, eski valilik binasına yapılacak kent meydanı ve yeraltı otopark projesinin ihalesi, kazanan firmanın güvenlik testinden geçememesiyle iptal edildi.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından eski valilik binasının bulunduğu alanda hayata geçirilecek olan Kent Meydanı ve Yeraltı Otoparkı ihalesi, 19 Aralık 2016 tarihinde Büyükşehir İhale Salonu'nda yapıldı. İhaleye 7 firma katıldı. En yüksek teklif 34 milyon 939 bin 524 lira ile Haldız İnşaat'tan gelirken, en düşük teklif Özallar İnşaat tarafından 23 milyon 320 bin lira ile verildi. 


GÜVENLİK GEREKÇESİ 

İhaleden iki hafta sonra, Özallar İnşaat'ın projenin yapım işini kazandığı açıklandı. En kısa sürede de firmaya yer tesliminin yapılacağı duyuruldu. Ancak aradan geçen yaklaşık bir aylık süreye rağmen, herhangi bir gelişme olmaması, "Acaba ihaleyle ilgili bir sıkıntı mı var?" sorusunu akıllara getirdi. Gerçek, dün ortaya çıktı. İhaleyi kazanan İzmirli Özallar İnşaat, Kamu İhale Kurumu'nun yaptığı güvenlik testinden geçemedi. 


YENİ TARİH BELİRSİZ 

KİK, gerekçeli kararını Büyükşehir Belediyesi'ne iletti. Belediye de bunun üzerine ihaleyi iptal etti. Yeni ihalenin ne zaman yapılacağı henüz belli değil. Edinilen bilgilere göre, yeni doküman hazırlanması ve gün alınacak olması nedeniyle, ihalenin en erken 6 ay içinde yapılabileceği öğrenildi. 


İLK KEZ UYGULANACAK 

Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirmek istediği yeraltı otoparkı, Kocaeli'de ilk kez uygulanacak sistemle vatandaşlara hizmet verecek. Yarı otomatik otopark mekanizması olacak kapalı otoparkta, vatandaşlar arabasını belirlenen noktalara bıraktıktan sonra boş olan yere otomatik olarak çekilecek. Böylece vatandaşlar zahmetsizce araçlarını park edebilme imkanı bulacak. 


6 BİN 500 METREKARE 

Yeni hizmet binasına taşındıktan sonra yıkımı gerçekleştirilen vilayet binası alanında inşa edilecek otopark, park yerinde tasarruf sağlayacak. Yarı otomatik sistemle çalışan otopark 357 araç kapasitesine sahip olacak. 6 bin 500 metre kare alanlık otoparkta engelli ve elektrikli otomobiller için de yer ayrılacak. Kapalı otoparktan çıkışlarda asansörler ile sağlanacak. 


MEYDANIN GÖRÜNÜMÜ 

Kentin görünümüne başka bir anlam katacak kent meydanı ise kapalı otoparkın üzerinde düzenlenecek. Meydandaki kaplamalar granit ve bazalt gibi doğal taşlar kullanılacak. Meydanda ışıklı kuru havuz bulunacak. Kuru havuzdaki ışıklandırmalar meydana başka bir hava katacak. Meydana tasarımına uygun ayrıca zemin aydınlatması ve yüksek aydınlatma yapılacak. İhalede en yüksek teklif 34 milyon 939 bin 524 lira ile Haldız İnsaat'tan, en düşük teklif Özallar İnşaat tarafından 23 milyon 320 bin lira ne gelmişti. Büyükşehir Belediyesi Etüt Proje ve Kesif Şube Müdürü Ercan Özkan'ın başkanlığında gerçekleşen ihalede 7 teklif sunmuştu.



Demokrat Kocaeli


Geri Dön