26 / 04 / 2024

Kocaeli Yuvacık Barajı 512 milyon dolar maliyetle inşa edildi!

Kocaeli Yuvacık Barajı 512 milyon dolar maliyetle inşa edildi!

İSU eski Genel Müdürü Servet Alparslan, Yuvacık Barajı ve Osmangazi Köprüsü’nün yapılış şekillerinin benzer olduğunu ifade etti. Servet Alparslan, Yuvacık Barajı'nın 512 milyon dolar yatırımla inşa edildiğini söyledi.



İSU eski Genel Müdürü Servet Alparslan, kendisine ait internet sitesinde Yuvacık Barajı ve Osmangazi Köprüsü’nün yapılış şekillerini kıyasladı. Alparslan, iki projenin yapımıyla ilgili benzerliklerin olduğunu kaydederek şu ifadeleri kullandı: “Bir kere bu iki tesis mühendislik ve sundukları hizmet noktasında önemli yapılar içerisinde bulunmaktadırlar. Diğer husus ise bu iki tesis de Yap İşlet Devret Modeli ile inşa edilmiştir. Bir başka benzerlik ise bu iki tesisin Kocaeli hudutları içerisinde olmasıdır. Sundukları hizmet noktasında bu iki tesisin ne kadar önemli olduğunu tabi ki anlatmayacağım. Bunu zaten Yuvacık Barajı’ndan gelen suyu kullananlar ile Osmangazi Köprüsü’nden geçenler anlayacaklardır.

 

İNŞAAT MALİYETİ

Yuvacık Barajı’nın suyunu kullanıp önemini anlayamayan zeka grubunda bulunanlar, elbette bugün Osmangazi Köprüsü’nden geçip bu köprünün önemini de anlayamayacaklardır. Yap İşlet Devret Modeli ile yapılan bu iki tesisin maliyetlerini ve bu maliyetlerin halka nasıl yansıtıldığı noktasında düşüncelerimi bugün sizler ile paylaşacağım. Bir adet baraj, bir adet arıtma tesisi, 211 km uzunluğunda ana isale hattı, 8 adet su deposu ve 7 adet pompa istasyonunun oluşan ve Yuvacık Barajı adı ile anılan bu kompleksin toplam inşaat maliyeti ihale aşamasında 512 milyon dolar olarak hesaplanmıştır. Yılda 140 milyon metreküp suyu belirlenen fiyat garantisi ile almak şartı ile 15 yıl işletim hakkı karşılığında Yuvacık Barajı Kompleksi’nin inşaatı; Türk, İngiliz ve Japon firmalarından oluşan ortak girişime verilmiştir. Bu anlaşmanın sonucunda da bu tesisleri yapan konsorsiyuma 15 yılda Katma Değer Vergisi  de içinde olmak üzere 2 milyar 160 milyon dolar ödenmiştir. Bir başka deyişle Yuvacık Barajı kompleksinin inşaat maliyetinin 4,2 katı 15 yılda inşaatı yapan firmalara ödenmiştir.

 

FARKLA ÖDENECEK

Türk ve İtalya müteahhitlerinden oluşan Ortak Girişim tarafından Yap İşlet Devret modeli ile inşaatı üstlenilen Gebze-İzmir Otoyol projesinin önemli bir parçasını teşkil eden 1700 metre açıklığındaki Osmangazi Köprüsü ve 12 km uzunluğundaki çevre yolunun inşaat maliyeti ise 1 milyar 400 milyon dolar olarak hesaplanmıştır. Yapılan anlaşmaya göre bu bedelin karşılığında inşa edilen Osmangazi Köprüsü’nün işletim hakkı 19 yıl, günde 40 bin araç geçiş garantisi ile (15 Temmuz 2035 tarihine kadar) Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Göçay Ortak Girişimine verilmiştir. Yine yapılan anlaşmaya göre 19 yıl içerisinde küçük araçlardan 35 USD+KDV kamyon ve otobüslerden 50 USD+KDV alınacaktır. Bu ortak girişim 19 yıl sonunda harcadıkları 1 milyar 400 milyon dolar karşılığında KDV hariç 9 milyar 690 milyon dolar alacaklardır. Bir başka deyişle Osmangazi Köprüsü’nün maliyetinin 6,9 katı KDV hariç inşaatı üstlenen Ortak Girişime ödenecektir. Katma Değer Vergisi’ni de hesaba kattığınızda ödenecek rakam 11 milyar 434 milyon dolara fark ise 8,16 kata çıkacaktır.

 

HALKA YANSITILDI

Şimdi gelelim bu iki proje arasındaki farklılıklara; Yuvacık Barajı kompleksinin maliyeti CHP döneminde su fiyatlarına yansıtılmamıştır. AK Parti döneminde sadece işletme maliyeti su fiyatlarına yansıtılmıştır. Osmangazi Köprüsü’nün maliyeti ise önümüzdeki pazartesi sabahından itibaren köprüden geçen her vatandaşa yansıtılacaktır. Bir başka deyişle Yuvacık Barajı Kompleksi’nin maliyeti halka doğrudan yansıtılmamış, Osmangazi Köprüsü’nün maliyeti halka doğrudan yansıtılacaktır. Bir başka farklılık ise Yuvacık Barajı Kompleksi’nin inşaatında kullanılan kredinin maliyeti, ana para da içinde olmak üzere 15 yılda kredi miktarının KDV de içinde olmak üzere 4,2 katı olurken, aynı şartlarda Osmangazi Köprüsü’nde kullanılan kredinin maliyeti 19 yılda 8,16 katı olmuştur.

 

NE DİYECEKLER?

Şimdi Yuvacık Barajı’ndan alınmadığı halde 140 milyon metreküp suyun bedeli ödendi diye ortalıkta yaygara koparanlar, Osmangazi Köprüsü’nden geçmeyen araçların bedeli ödendiğinde (Sözleşme gereği günde 40 bin araç garantisi var) ne yapacaklarını merak ediyorum. İnşaat bedelinin 4,2 katı ödendi diye Yuvacık Barajı Kompleksi için soygun var diye bağıranlar, Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bunanlar, bunu seçim malzemesi olarak kullananlar Osmangazi Köprüsü’nde inşaat bedelinin 8,16 katı ödenirken acaba ne diyeceklerdir.”


Manşet Kocaeli


Geri Dön