26 / 04 / 2024

Kocaeli Yuvacık Barajı'ndaki su miktarı düştü!

Kocaeli Yuvacık Barajı'ndaki su miktarı düştü!

Kocaeli' ye su sağlayan Yuvacık Barajı' ndaki su miktarının 5 milyon 360 bin metreküpün altına düşmesi üzerine kentte içme suyu kaynaklarında azalma meydana geldiği bildirildi...




Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram, yaptığı açıklamada, kış mevsiminde yeterli yağışların olmamasından dolayı kentteki içme suyu kaynaklarında azalmalar meydana geldiğini söyledi.


Bölgede 8-10 yılda bir kuraklık görüldüğünü hatırlatan Bayram, "Kocaeli’nin su ihtiyacını Yuvacık barajı ile Sapanca gölünden karşılıyoruz. Kış aylarında olduğumuz bugünlerde yağış bekliyoruz. İnşallah etkili olacak yağışlarla birlikte barajlarımız dolarak yaşanan sıkıntının önüne geçmiş olacağız” dedi.


Kuraklık nedeniyle Yuvacık Barajı Gölü'ne, onu besleyen dere ve diğer kaynaklardan, su girişinin iyice azaldığını, Yuvacık Barajı'nın kentin su ihtiyacını karşılamaması üzerine bir süredir Sapanca gölünden su takviyesi yaptıklarını belirten Bayram, Sapanca terfi hattındaki 5 pompadan 2’si çalıştırılarak Yuvacık barajı içmesuyu arıtma tesisine günlük 120 bin metreküp su basıldığını, barajdan gelen suyla birlikte arıtılan içme suyunun şehre verilerek, içme suyu ihtiyacının karşılandığını ifade etti. 


- "Kentte ciddi kuraklık yaşanıyor"-


Kocaeli’nin su durumunu değerlendiren Bayram, bölgede ciddi bir kuraklık yaşandığından dolayı Sapanca Gölü'nden takviye yapmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.


Barajdan sağlanan suyun Kocaeli’nin ihtiyacını karşılamadığını ifade eden Bayram, "Bu kış mevsiminde yağış bakımından bölgemizde kuraklık yaşıyoruz. Geçtiğimiz yaz temmuz ayı itibarıyla barajımızdaki su miktarını kontrollü olarak kullandık. Bundan dolayı B planı olarak kullandığımız Sapanca Gölü'nden 2013 yılı içersinde 15 milyon metreküpün üzerinde su almak durumunda kaldık" diye konuştu.


Bayram, şöyle devam etti:


"Yuvacık Barajı, Kocaeli'nin ana su kaynağıdır. Şu anda 5 milyon 360 bin metreküp civarında su var. Bu su da ihtiyacı karşılamayacak şekilde. Şehre günlük verdiğimiz su miktarı 340 bin metreküp civarında, baraj gölüne giren su miktarı ise 190 bin metreküpe kadar düştü. Yağışlar olmazsa bu daha da düşer. Aradaki farkı biz Sapanca Gölü'nden çift pompa çalıştırarak alıyoruz. Gölden aldığımız günlük 120 bin metreküp suyu barajın arıtma tesisinde arıtarak şehre veriyoruz."


AA


Geri Dön