26 / 04 / 2024

Kocaeli'de 225 yatırım teşvik belgesi düzenlendi!

Kocaeli'de 225 yatırım teşvik belgesi düzenlendi!

Sanayi ve liman kenti Kocaeli'de hayata geçirilmesi planlanan ve sabit yatırım tutarı 5,9 milyar TL'ye ulaşan 225 yatırım için teşvik belgesi düzenlendi.



Sanayi ve liman kenti Kocaeli'de hayata geçirilmesi planlanan ve sabit yatırım tutarı 5,9 milyar TL'ye ulaşan 225 yatırım için teşvik belgesi düzenlendi.

AA muhabirinin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerinden derlediği bilgiye göre, Kocaeli'de yapılacak yatırımlar için yılın 8 aylık döneminde düzenlenen teşvik belgesi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83 arttı.

Ocak-ağustos döneminde başta imalat sanayi olmak üzere eğitim, sağlık ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren kuruluşlar tarafından yapılacak 225 yatırım projesi teşvik kapsamına alındı. Teşvik belgesi düzenlenen yatırımların 24'ü yabancı sermayeli projelerden meydana geldi.

Yeni yatırımlarla 6 bin 376 kişiye iş kapısı açılacak

Teşviklendirilen projelerin öngörülen sabit yatırım miktarı 5 milyar 900 milyon TL olarak belirlendi. Bu yatırımlar tamamlandığında şehirde 6 bin 376 kişiye istihdam sağlanması öngörülüyor. 

Teşvik kapsamına alınan projelerin sektörel dağılımı incelendiğinde, imalat sanayisine yönelik desteklerin çoğunlukta olduğu belirlendi.

Ocak-ağustos döneminde verilen yatırım teşvik belgelerinin yüzde 92'si sanayi sektörü yatırımlarından oluştu. Teşvik alan 207 projenin sabit yatırım tutarı 5 milyar 387 milyon TL olarak hesaplandı. Bunun 2 milyar 385 milyon TL'lik kısmını komple yeni, 2 milyar 642 milyon TL'sini de tevsi yatırımlar kapsadı.

Teşviklendirilen yatırım projeleri, devletin sağladığı sigorta primi iş veren hissesi, yüzde 80'e varan vergi indirimi, faiz yardımı, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası gibi desteklerden faydalanacak.

Yatırım büyüklüğünde ilk sırayı enerji projesi aldı

Yatırım desteği almaya hak kazanan sanayi projeleri otomotivden savunma sanayisine, mobilyadan ambalaj sektörüne kadar çeşitlilikte oldu. 

Bir enerji firması tarafından hazırlanan rüzgar enerjisi santrali (RES) projesi, 534 milyon TL ile yatırım tutarı büyüklüğü bakımından ilk sırada yer aldı. Kurulu kapasitesi 49 megavat olacak santralin 12 kişiye iş imkanı sağlaması planlanıyor.

Teşvik belgesi verilen projeler arasında en fazla istihdamı ise endüstriyel tesis imalat ve montajına yönelik faaliyet gösteren bir firma tarafından yapılacak yatırım sağlayacak. Muhtelif çelik konstrüksiyon, basınçlı ve basınçsız ekipmanlar, muhtelif üretim tesislerinin üretileceği yatırımın 600 kişilik istihdam oluşturması öngörülüyor.


Geri Dön