27 / 04 / 2024

Kocaeli'de kentsel dönüşüm hızlanıyor!

Kocaeli'de kentsel dönüşüm hızlanıyor!

Olası bir depreme karşı Kocaeli'de çalışmaların hızlandığını söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın yapılan çalışmaları anlattı. 



Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AFAD ve Gebze Teknik Üniversitesiyle hayata geçirdikleri Kocaeli Afet Zararlarının Azaltılmasında Akıllı Şehir Uygulaması Projesi dahilinde kentte deprem uyarı ve acil müdahale sistemi kuracaklarını açıkladı. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Büyükakın, Marmara Depremi'nin yıl dönümü nedeniyle yayınladığı mesajında, 22 sene önce uykudayken deprem felaketiyle sarsıldıklarını, nice canlar yitirdiklerini nicelerinin de engelli kaldığını hatırlattı.

Kocaeli de kentsel dönüşüm hızlanıyor!

Kocaeli'nin, Büyükşehir Belediyesinin yaptığı yatırım ve çalışmalarla depreme çok daha hazırlıklı ve güvenli kente dönüştüğünü söyleyen "AFAD ve Gebze Teknik Üniversitesiyle yürüttüğümüz projeyle şehrimizde deprem uyarı ve acil müdahale sistemini kuruyoruz. Böylece Türkiye genelinde deprem erken uyarı sisteminin altyapısı, ilk kez Kocaeli'de oluşturulacak." ifadelerine yer verdi. 

Büyükakın, kentteki riskli binalar ile altyapıda elektrik, doğal gaz, su boruları, baraj, göller, kanalizasyonlar ve sanayi alanlarının detaylı incelendiğini belirterek, şunları söyledi: 

"Erken uyarı sistemi sayesinde Kocaeli ve çevremizde yaşanacak olası depremin zararlarının azaltılmasında büyük adım atılmış olacak. Olası bir deprem anında sistem faaliyete geçtiğinde AFAD tarafından erken uyarı sinyali verilerek depremden önce fabrikaların gaz, su, elektrik ve patlama meydana getirecek tüm sistemleri etkisiz hale getirilecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de ilk defa bu sistemi kuran belediye olarak, ülkemize örnek ve model olacak."

"Deprem istasyonu sayısı 41'e çıktı"

Proje dahilinde şehrin farklı noktalarına kurularak işletilen 31 deprem istasyonu sayısının AFAD'ın eklediği 10 istasyonla 41'e çıktığını söyleyen Büyükakın, "Proje kapsamında depremin dışında kalan heyelan, taşkın, yangın, endüstriyel kazalar gibi afet tehlikeleri de incelenecek. Sismolojik izleme merkezimiz, bilgi ve donanımla güçlendirilecek. Kocaeli'de bulunan tüm sanayi kuruluşları sisteme dahil edilecek. Proje kapsamında ilimizdeki bina envanter çalışmaları da devam ediyor. Böylece risk oluşturan binalar takip edilerek, önceden önlem alınacak." bilgisini aktardı.

Kocaeli de kentsel dönüşüm hızlanıyor!

Büyükakın, kentte 1369 hasarlı yapının tespit edildiğin işaret ederek bunların güçlendirilmesine yönelik hak sahiplerine bildirim yapıldığını, sonuca göre hareket edeceklerini duyuracak AFAD tarafından hasarlı olarak ifade edilen tüm yapıların dönüştürülmesinde son derece kararlı olduklarını ifade etti. 

Kentsel Dönüşüm Master Planı Araştırma Raporu'nun sonucuna göre, şehir genelinde yaklaşık 23 bin konutun ve 110 bin vatandaşın yaşadığı 1200 hektarlık alanda çalışma yapılması gerekliliğini dile getiren Büyükakın şunları söyledi: 

"Yine rapor dahilinde kentsel dönüşüme yönelik yol haritası niteliğindeki Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi'ni de ele aldık. Belgede tespit edilen hususlar çerçevesinde dönüşüme esas çalışmalarımızı sonuçlandırmak üzereyiz. Kocaeli'de afete hazır ve yaşam kalitesi yüksek alanların oluşturulmasına yönelik gerekli müdahaleleri yapmayı hedefliyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum ile yaptığımız görüşmeler sonucunda Cedit Kentsel Dönüşüm Projesi'nin hayata geçirilmesi de bu alanda çok önemli adımdır. Hak sahipleriyle anlaşmaya devam ediyoruz. Projeyle Cedit'te yeşil alanlar, sosyal donatılar, altyapı ve ulaşım sistemleriyle sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir bir mahalle oluşturulması için bütüncül yaklaşımla hareket ediyoruz. Tamamlandığında kentsel dönüşüm ve yenileme için örnek alan olacak."

Büyükakın, depreme ve her türlü afete hazır bir Kocaeli için ilk günden itibaren yoğun mesai harcadıklarını üzerlerine düşen her şeyi yaptıklarını dile getirerek halkın sağlığı ve güvenliği söz konusu olduğunda hiçbir konunun ihmal edilmesine müsaade etmeyeceklerini söyledi.

İstanbul depremi Kocaeli'deki yorgun binaları yıkacak!


Geri Dön