16 / 04 / 2024

Kocaeli'deki Hünkar Çayırı'na yol mu açıldı?

Kocaeli'deki Hünkar Çayırı'na yol mu açıldı?

Kocaeli Gebze'deki Hünkar Çayırı'na 1. derece sit alanı olmasına rağmen yol açıldığı iddiasına, alanın özelleştirme kapsamından çıkarılmasına ve kullanımına ilişkin soru önergesi hazırlandı..



Kocaeli deki Hünkar Çayırı na yol mu açıldı?


CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan Hünkar Çayırı'na 1. derece sit alanı olmasına rağmen yol açıldığı iddiasına, alanın özelleştirme kapsamından çıkarılmasına ve kullanımına ilişkin soru önergesi hazırladı. Tarhan sorularının Maliye Bakanı Bayburt Milletvekili Naci Ağbal tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Tarhan önergesinde "Kocaeli Gebze’de bulunan, Hünkar Çayırı isimli tarihi alan rant tehdidi altındadır. Kocaeli ve Gebze için tarihi bir öneme sahip olan alanda rant istismarcılarının girişimlerde bulunduğu bölge halkı tarafından dile getirilmektedir. Gebze bölgesinin tarih ve kültürümüzde önemli bir yeri vardır.


Osman Hamdi Bey’in evi, 800 yıldır ayakta olan Eskihisar Kalesi, Hannibal’ın Mezarı, Çoban Mustafa Paşa tarihi Camii Gebze’de bulunan tarihi ve kültürel eserlerden bazılarıdır." dedi.


"Devlet Malzeme Ofisi tarafından Özelleştirme idaresi aracılığı ile Hünkar Çayırı’nın satışa çıkartılması, daha sonra İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ile Tuzla Belediyesinin, Tuzla Piyade Okulu içerisinden, 10 metre genişliğinde 1. Derece sit alanı olmasına rağmen Hünkar çayırına yol açması, alanın rant istismarcılarına açılacağı endişesini tekrarlamıştır." şeklinde ifadelerde de bulunan Tarhan 5 soru sordu.


Tarhan'ın soruları

1-) Tarihi öneme sahip olan Hünkar Çayırı’na Tuzla Piyade Okulu alanı içerisinden, 1. Derece sit alanı olmasına rağmen, yol açıldığı iddiası doğru mudur?


2- ) 1. Derece sit alanı olmasına rağmen Hünkar Çayırı’na açıldığı iddia edilen yol ile ilgili sorumlular hakkında idari işlem başlatılmış mıdır?


3- ) Gebze ilçesi 4 ada, 40 parselde 195.763,88 metrekare yüzölçümüne sahip Hünkar Çayırı’nın özelleştirme kapsamından çıkarılması düşünülmekte midir?


4- ) Daha önce satışı iptal edilen Hünkar Çayırı’nın, Fatih Sultan Mehmet Han’a yakışır güzel bir projeyle bütün Gebze’nin ve bölgenin hizmetine sunulması düşünülmekte midir?


5- ) Hünkar Çayırı üzerindeki rant çıkarcılarını engellemek ve Üniversitelerin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla bu alanın Gebze Teknik Üniversitesine tahsisi düşünülmekte midir?





Geri Dön