28 / 03 / 2024

Kocaeli'deki tarihi yapılar restore ediliyor!

Kocaeli'deki tarihi yapılar restore ediliyor!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Kocaeli’deki tarihe ışık tutan mekan ve yapıları sosyal hayata yeniden kazandırmak için restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarını sürdürüyor.




Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Kocaeli’deki tarihe ışık tutan mekan ve yapıları sosyal hayata yeniden kazandırmak için restorasyon ve rekonstrüksiyon(aslına uygun yeniden inşa etme) çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda 2016 yılında tarihi binalardan üçü gün yüzüne çıkarıldı, altısında çalışmalara başlandı, beşinde ise projelendirme çalışmalarına geçildi.


MEDENİYETLERE EV SAHİPLİĞİ YAPAN ŞEHİR


M.Ö.’li yıllardan itibaren insanların yaşadığı bilinen, uygarlıkların sürekli hüküm sürmüş olduğu bir bölge olan Kocaeli’deki tarihi yapılara Büyükşehir Belediyesi büyük önem veriyor. Hayat geçirdiği önemli çalışmalarla, bu tarihi günümüzde de yaşatmaya çalışan Büyükşehir Belediyesi, her sene olduğu gibi 2016 yılında da çalışmalarına devam etti.



AKÇA KOCA’NIN OĞLU İLYAS BEY


Sultan Orhan Gazi döneminde, Kocaeli bölgesinin büyük bir bölümünü Bizanslılardan fetheden kumandanlardan birisi olan Akça Koca’nın oğlu İlyas Bey’e ait türbenin restorasyonu ve Darıca’da bulunan Osmanlı döneminden günümüze ulaşan en orijinal tarihi itfaiye yapılarından birisi olan Tarihi Darıca İtfaiye Binası, 2016 yılında Kocaeli’ye kazandırılan tarihi yapılar oldu. Ayrıca Tavşancıl geleneksel evlerini yansıtan Dilovası Tavşancıl 1781 parseldeki Tarihi Ev Rekonstrüksiyonu da gün yüzüne çıkarıldı.




DEVAM EDEN ÇALIŞMALAR


Öte yandan altı tarihi binada ise çalışmalar devam etmekte. İzmit Portakal Hafız Konağı Rekonstrüksiyonu, Dilovası Demirciler Konağı Rekonstrüksiyonu, Dilovası Tavşancıl 1690 Parseldeki Tarihi Ev Restorasyonu, Semahat Aracı Evi Rekonstrüksiyonu, Bahçecik Servetiye Karşı Köyü Taş Camii Restorasyonu, Başiskele Tarihi Tepecik Camii Restorasyonu devam eden çalışmalar arasında.


PROJE ÇALIŞMALARI DA BAŞLADI


Ayrıca proje aşamasındaki çalışmalar Derince Beş Divanlı Rıza Bey Konağı Restorasyon Projesi, Osman Hamdi Bey Evi Müzesi Restorasyon Projesi, İzmit Pembe Köşk Restorasyon Projesi, "Ereğli Evleri Hayat Buluyor Projesi" Restorasyon Çalışması, Karamürsel Ereğli Tarihi Çapalı Ev Restorasyon Projesi şeklinde oldu.




Kocaeli Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön