20 / 04 / 2024

Koçoğlu Sabuncubeli'ni terk ediyor!

Koçoğlu Sabuncubeli'ni terk ediyor!

Sabuncubeli Tüneli'nin yapımını Yap-İşlet-Devret Modeli ile üstlenen Koçoğlu inşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş iflasının ardından şimdi malzemelerini topluyor. Şimdi ne olacak; tünel ihaleye çıkarılacak. İhaleye katılan olmazsa Ulaştırma Bakanlığı üstlenecek.



KOÇOĞLU FİRMASI NEDEN İFLAS ETMİŞTİ 


Koçoğlu Firması'nın asıl iflas nedeni; tüneli Yap-İşlet-Devret Modeli ile aldığı için bir boyutta işin finansal kısmı bankalara aitti. Yani finansı sağlayan banka Koçoğlu'nun durumunu kritik gördü ve Leasingini onaylamadı. Kredi alamayan Koçoğlu firması ise, bu yüzden iflasını verdi. 


1 MARTTA YENİDEN İHALE EDİLECEK 


Peki! Şimdi ne olacak? Tünel, 1 Mart'ta yeniden ihale edilecek. İhale yine Yapİşlet Devret Modeli ile olacak. İhaleye katılan olmazsa tünelin yapım işini bu kez Ulaştırma Bakanlığı üstlenecek. 

Bakanlık da Karayolları marifetiyle tünelin yarım kalan işlerinin startını verecek ve 2017'de bitirerek hizmete açacak.


Bundan 2 yıl önce yapımına başlanan ve Manisa-  İzmir  arasındaki yolculuk süresini 15 dakikaya 020l indirecek Sabuncubeli tünelinin yüklenici firması Koçoğlu İnşaat Sanayi vc Ticaret A.Ş.'nin iflasını istemesi ardında şimdide malzemelerini toplamaya başladı. 


KOÇOĞLU'NUN SORUMLULUKLARI FESEDİLDİ 


Bundan 2 yıl önce tünelin yapımını üstlenen yüklenici olan Koçoğlu Firması çekiliyor. Tünelin son durumu hakkında önemli bilgiler paylayan yetkililer, Denge'ye özel açıklamalarda bulundu. İsimlerinin gizli kalmasını isteyen vc görüntülerde çıkmak istemeyen ancak tünel ile ilgili tüm bilgileri bir bir paylayan yetkililer, merak edilen tüm detayları anlattı. Yetkililer şöyle konuştu: "Yap- İşlet-Devret Modeliyle zaten burayı  almıştı. Karayolları tarafından Koçoğlu firmasının sorumlulukları buradan feshedildi. Koçoğlu buradan geriye kalan malzemelerini topluyor, hurdalarını topluyor. Başlangıçta ne yatırım yaptıysa onları tekrar geri çekiyor. İade alan firmalara bir kısmını iade edecek geriye kalanını da hurdaya satacak. Kalan bir kısım parasını da kurtarmaya çalışacak. Taşeron firma için şuan akıbeti belli değil. 


Belki geri kalan tadilat işlerini yaptırabilirler. O yüzden onun ne yapacağı belli olmadığından taşeron firma toparlanma sürecine girmedi. Ama bildiğimiz kadarıyla 1 Mart'ta yeniden ihale edilecek. 

Yap-İşlet-Devret Modeli ile tekrar yeni bir firma girerse şayet o firmaya devir olacak. O firma ile şuan ki taşeron firma anlaşırsa tadilat işlerini veya işin geri kalanını yapma hükmünde belki anlaşırlarsa belli bir boyutta çalışabilirler. Ancak Yap-İşletDevret Modeli ile alamazsa şayet Ulaştırma Bakanlığı'na devir olacak proje Karayolları kendi sorumluluğunda projeyi tekrar yapacak"dediler. 


İŞÇİLER HAKEDİŞLERİNİ ALAMADI 


Ana firma olan Koçoğlu'da çalışan işçilerin alacağını alamadığını ileri süren yetkililer," Burada çok sayıda işçi alacağını alamadı. 


165 işçisi vardı. Bunların büyük bir kısmına çıkış verildi. Geri kalan idari ve teknik personelden birkaç kişi kaldı. Bunların da sayısı 16-17 en fazla 20 kadar olabilir. O, 20 kadar işçinin dc şuan içeride Şubat ayı itibariyle 6 aylık bir alacağı var. "dediler. 


LEASİNG ALAMADI, İFLASINI İSTEDİ 


Koçoğlu Firması'nuı asıl iflas nedeni, çekilme nedeni de Denge'ye tüm çıplaklığıyla anlatan yetkililer," Yap-İşlet-Devret Modeli ile aldığı için bir boyutta işin finansal kısmı bankalara aitti. 

Yani finaıısı sağlayan banka Koçoğlu'nuıı durumunu kritik gördüğü için Leasing onaylamadı ve kredi alamadı diye konuştu. 


SİMDİ BASLARSA 2017'DE TAMAMLANIR 


Sabuncubeli Tiincli'nde kısmi göçmeler olduğunu ancak basınca çıkan vc bazı milletvekillerinin yayımladığı videoların gerçeğini yansıtmadığını da dile getiren yetkililer, "Tadilat istenen yerler var ama bu son basında çıkan haber tünelin ilk yapıl ışındaki göçme anıydı. O ilk göçme anı sanki yeni olmuş gibi basına yansıttılar. Genel itibariyle o görüntü asılsızdı. Şuan tünelin İzmir'den Manisa'ya uzanan kısmında tüplerde bin 600 metre ilerlendi. Tünelin bazı tadilat kısımlarını eklemezsek tünel 2017*ye yani delme işlemi bitse bilen açılma işlemi itibariyle 2016'da bitmez ama 2017'ye biter. 


Şuan başlanırsa 2017'nin ilk yarısında veya ikinci yarısında projeyi tamamlayabilirler. Ama vaat edilen 2016'ya bu kaynaklarla şuan için başlansa zannediyorum yetişmesi mümkün değiT'diyc konuştu. Sabuncubeli Tüneli son edinilen bilgilere göre; 2017'nin ilk çeyreğine bitirilecek. Tünelin bitirilmesiyle Manisa- İzmir arasındaki yolculuk süresini 15 dakikaya indirilecek. 


Manisa'da Denge


Geri Dön