16 / 04 / 2024

Kombassan Holding inşaat-yapı sektörlerinde hız kazanacak!

Kombassan Holding inşaat-yapı sektörlerinde hız kazanacak!

Kombassan Holding, sağlık ekipmanları ve mermer sektörlerinden çıkarken beş alana odaklanma kararı aldı. Holding, tarım, turizm, makine, kağıt ve inşaat-yapı sektörlerinde büyümeye hız verdi.



Makine ve kağıt sektörlerindeki faaliyetleri hakkında bilgi veren Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Şahin, holdingin 2014 cirosunun 1.2 milyar lira olduğunu anımsattı. Şahin, “Makine sektörümüz holding cirosunun yüzde 15’lik bölümünü oluşturuyor. Makine bütçemizde 180 milyon TL’lik paya sahip” diye konuştu. İki yıl önce hayvancılık sektörüne de yatırım yaptıklarını anımsatan Şahin, “Geçtiğimiz yılki deneme üretimlerinden önemli bir kârlılıkla çıktık. Hayvancılığın gelecek vaat eden bir sektör olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle hız verdik” dedi. “Hayvancılıkta işi öğrendik, ekibi oturttuk” diyen Şahin, “1.700 baş hayvanla çalışmalar ilerliyor. Hayvan sayısını 10 bin başa çıkarma hedefindeyiz” dedi. Şahin, ayrıca tüm bu alanlara ek olarak makine sektörünün içinde savunma sanayine de projeler geliştirmeye başladıklarını anımsattı. Şahin, bu yıl 25’inci yıllarını kutlayacaklarını da dile getirdi. 


Kombassan Holding iştiraki MPG Makine Prodüksiyon Grubu Genel Müdürü Veysel Alver de firmalarının Acar Hidrolik olarak tarım makineleri imalatıyla faaliyete başladığını, 1994’te Kombassan tarafından yüzde 51 hisselerinin alındığını ve 1998’de kalan yüzde 41’lik hissenin de satın alınmasıyla holding bünyesine geçtiğini anlattı. Hidrolik sistemlere yoğunlaşan firmalarının Konya OSB'de 138 kişiye istihdam sağladığını belirten Alver, “68 bin metrekaresi açık, 25 bin metrekaresi kapalı alanda üretimimiz devam ediyor. 1990’da Türkiye’de ilk teleskobik vinç imalatını yaptık. 1993’te Türkiye’de ilk ağaç sökme-dikme makinesi imalatını gerçekleştirdik. 1998’de Türkiye’de ilk çift katlanır bomlu vinci ve dünyadaki en büyük katlanır bomlu 75 tonluk vinci yaptık” dedi. Sektördeki haksız rekabetten dolayı tarım makineleri üretiminden çıktıklarını anlatan Alver, şunları söyledi: “Hidrolik mobil vinç imalatına ağırlık verdik. Bu sektörde de haksız rekabet ve kayıt dışılık çok fazla ama biz 2011 itibariyle başladığımız Ar-Ge ile bunu aşmaya çalışıyoruz. Katma değeri yüksek ürünlere yöneldik. 3 tondan 80 tona kadar araç üstü katlanır bomlu hidrolik vinçler üretiyoruz. Ciromuzun yüzde 70’ini katlanır bomlu hidrolik mobil vinçler oluşturuyor. Araç üstü teleskobik bomlu hidrolik vinçleri dünyada üreten 6 firma arasındayız.” Yılık 34 milyon lira ciroya sahip olduklarını belirten Alver, “Sektörümüzün tahmini yıllık cirosu ülkemizde 220 milyon lira. Dünya markalarının 1 milyar euronun üzerinde. İthal ürünler yerlilerden fazla paya sahip. Vinç konususnda Konya’da 60’ın üzerinde imalatçı var. Biz ciro olarak 2’nciyiz. Kalitede ise liderlerden olduğumuzu düşünüyoruz” diye konuştu. 


650 bin euroluk T120 plaka için gün sayıyor 


2011 itibariyle Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verdiklerini vurgulayan Alver, sözlerini şöyle sürdürdü: “2011- 2013 arasında 6 milyon TL’lik Ar- Ge yatırımı yaptık. Bu yıl kaynaklı robot imalatı için 1.5 milyon TL’lik yatırım yapacağız. Devlet destekli 9 milyon 288 bin liralık Ar-Ge projesi yaptık, bazıları sürüyor. TP73 teleskobik insan kaldırma platformu projemiz devam ediyor. Mini yükleyicinin testleri sürüyor ve Özyatağanlı markasıyla piyasaya sunacağız. T120 teleskobik bomlu altyapılı mobil hidrolik vincin tip onay testleriyle uğraşıyoruz. 60 ton toplam taşıma kapasitesi olan bu aracın alt ve üstünü biz yaptık. 2015 sonuna kadar testleri biterse 2016’da piyasaya sunacağız. Bu aracı ithal etmek isterseniz bir yıl beklemek zorundasınız ve 1 milyon euroluk maliyeti var. Biz 650 bin euroya satmayı planlıyoruz. Seri üretime geçtiğimizde fiyat daha da farklılaşacak.” 


Savunma sanayine yönelik de uğraş verdiklerini ifade eden Alver, “Füze taşıma yerleştirme sisteminde yüklenici vinci yapabiliriz. Mayın imha robotu yapabiliriz. Bunlarla ilgili çalışmalarımız var” açıklamasını yaptı.


Nisan’da ‘Türk Copy’nin lansmanı yapılacak 


Okullarda MEB tarafından dağıtılan kitapların kağıtlarının en büyük tedarikçilerinden biri olduklarını belirten Kombassan Kağıt Mali İşler Müdürü Hacer Elvan, “1.hamur yazı tabı kağıdı üretiminde 4 üreticiden biriyiz. Çeşitlerimiz arasında, 60-160 g/m2 aralığında değişen gramajlarda 1. hamur her türlü ofset kağıt, bobin, ebat ve fotokopi kağıdı yer alıyor. 60 gr altındaki üretimleri siparişe göre yapıyoruz” dedi. Türkiye’nin 1. hamur yazı kağıt baskı ihtiyacının yüzde 15’ini karşıladıklarını belirten Elvan, “Ülkemizde 1. hamur üretim kapasitesi yıllık 350 bin ton civarında olmasına rağmen 2014’tegerçekleşen üretim 200 bin tonun biraz üzerinde. Biz yıllık 100 bin ton üretim kapasitesine sahibiz” dedi. Elvan, yeni markaları için heyecan yaşadıklarını da dile getirerek, “Speed ve Ultra markalarımızın yanına TürkCopy’yi ekliyoruz. 1 Nisan’da İstanbul CNR’daki Kırtasiye Ofis Fuarı’nda lansmanımızı yapacağız. ‘Türkiye’nin fotokopi kağıdı’ sloganıyla ürettiğimiz bu kağıdımız ile iç piyasadaki iddiamızı artıracağız” dedi.



Dünya


Geri Dön