19 / 04 / 2024

Kömürhan'a yeni köprü yapılıyor!

Kömürhan'a yeni köprü yapılıyor!

Malatya ile Elazığ arasında Fırat Nehri üzerinde türkülerde adı geçen Kömürhan Köprüsü mevkisinde yeni yapılacak olan köprünün ihalesi gerçekleştirildi. 660 metre uzunluğundaki köprü 2 buçuk senede tamamlanacak...




Malatya ile Elazığ arasında Fırat Nehri üzerinde türkülerde adı geçen Kömürhan Köprüsü mevkisinde yeni yapılacak olan köprünün ihalesi gerçekleştirildi. 660 metre uzunluğundaki köprü ihalesini kazanan Gülsan-Doğuş ortaklığı inşaatı 2 buçuk senede tamamlayacak. Köprünün devamına 2.5 kilometrelik çift tüplü tünel inşa edilecek. Çalışmaların tamamlanmasıyla doğu-batı yönünde Kayseri’den Malatya’ya karayolu ağının tamamı duble yol haline gelecek. 


AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, beraberinde Kale Kaymakamı Ferhat Sinanoğlu, Kale Belediye Başkanı Bayram Gökhan, Karayolları 8. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi ve partililerle birlikte Kömürhan mevkiine yapılacak olan yeni köprü ve tünel projesi ile ilgili olarak incelemede bulundu.


Karayolları 8. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, projeye ilişkin bilgiler verdi. Proje ihalesinin geçtiğimiz hafta sonuçlandığını anlatan Özendi, ihaleyi Gülsan-Doğuş ortaklığının kazandığını ifade etti. Firmaların Adıyaman-Diyarbakır arasındaki Nissipi Köprüsü'nü de inşa ettiğini anımsatan Özendi, köprü ve tünel projesinin 30 ayda bitirilmesinin planlandığını dile getirdi. 


Özendi, şöyle devam etti: “Toplam 660 metre uzunluğunda tek piyonlu ve eğik askılı sistemli olmak üzere 4 şeritli bir köprü yapılacak. Mevcut noktadaki bayrağın bulunduğu mevkiinin altıda ise çift tüplü tünelle girip, 2 bin 400 metre uzunluğunda çift tüplü tünelle Elazığ tarafındaki kavurmacıların orada çıkacak. Mevcut yoldaki virajların tamamından kurtulmuş olacağız. Doğu-batı aksımızda hemen hemen bölünmemiş olan nokta burasıydı. Kayseri’den Bingöl’e kadar tüm yolumuz bölünmüş, sadece Kömürhan Köprüsü 2 şeritli olarak kalmıştı. Böylece bu projeyle bu kopukluğu da gidermiş olacağız. Bu projede 2 yıl içerisinde bitirildiği zaman tamamen Malatya’dan Elazığ ve Bingöl’e kadar hem 4 yollu ve hem de beton asfaltlı olarak konforlu bir ulaşım hizmeti sunacağız. Kömürhan Köprüsündeki proje önümüzdeki bahar döneminden itibaren inşaat çalışmaları başlayacak.” 


Milletvekili Öznur Çalık ise türkülere konu olan Kömürhan bölgesindeki ulaşımı daha konforlu hale getirecek projenin çok önemli bir çalışma olduğunu dile getirdi. 


Mevcut Kömürhan Köprüsü ile yeni yapılacak köprünün birlikte hizmet vereceğini anlatan Çalık, şunları söyledi: “Yeni köprü doğu ile batı arasında çok önemli bir aks olacak. Yeni köprünün yapılması için bakanımız, müsteşarımız ve karayolları genel müdürümüz ile yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda bu köprünün projesi hazırlanmıştı. Yaklaşık 251 milyon TL maliyeti olan proje, 160 milyon 989 bin TL’ye ihale edildi. Bu köprü ve tünel projesi 2 buçuk yıl içerisinde de tamamlanarak hizmete girecek. Bu proje son 10 yıllık yatırımlarımız içerisinde en büyük yatırımlardan bir tanesi olacak. Biz duble yolları her tarafa döşedik. Malatya’nın bütün doğu-batı aksını duble yollarla çevrelerken Kömürhan Köprüsü’nün maalesef tek gidiş ve tek geliş hali iyi değildi. Köprü ile birlikte Malatya’yı Elazığ’a bağlayacak olan 2 bin 400 metre uzunluğunda çok önemli bir çift tüplü tünelde yapılacak. Yaklaşık 15 kilometre Malatya-Elazığ arasındaki yol kısalmış olacak." diye konuştu. 


Karayolları Genel Müdürlüğü’nün önemli köprü çalışmaları arasında Elazığ-Malatya karayolunda, Fırat Nehri üzerinde bulunan Kömürhan Köprüsü yer alıyor. Proje çalışmaları geçen yıl tamamlanan köprü, Malatya tarafında tek pilonlu olarak, Elazığ tarafında ise yaklaşım viyadükleriyle tünele bağlanacak şekilde tasarlandı. Pilon yüksekliği 168,5 metre, toplam boyu 660 metre, ana açıklığı 380 metre, genişliği ise 24 metre olacak köprü, 2x2 şeklinde taşıt trafiğine hizmet verecek.


Eşref Akgün/Cihan


Geri Dön