27 / 04 / 2024

Çankaya’ya 2 bin 500 kişilik dev külliye yapılıyor!

Çankaya’ya 2 bin 500 kişilik dev külliye yapılıyor!

Hayırseverler, başkentin en büyük camisi ve külliye projesi için kolları sıvadı. Çankaya’ya 2 bin 500 kişilik dev külliye yapılıyor. Bugün yapılacak temel atma törenine Başbakan Yıldırım da katılacak.



Ankara'nın en büyük ilçelerinden Çankaya'ya yapılması planlanan külliye projesinde sona gelindi. Yapımını AK-EV Camii Yaptırma Yaşatma Derneği'nin üstlendiği proje Hoşdere'ye yapılacak. Külliye, mimari tarzı ve fiziki imkânlarıyla Ankara'daki diğer yapılardan ayrılacak. Aynı anda 2 bin 500 kişiyi ağırlayacak külliyenin temelini ise Başbakan Binali Yıldırım, ilgili bakanlar, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve ilçe belediye başkanları atacak.


İLK KAZMA BAŞBAKAN'DAN

Dev projenin detaylarını SABAH Ankara'ya anlatan AK-EV ve Bem- Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, "Başkent ibadethanede mimari, estetik ve fiziki olanaklara doyacak. Külliyenin inşaatı için ilk kazma sayın başbakanımız tarafından bugün vurulacak" diye konuştu. Külliyenin, başkentin "manevi sosyalleşme" alanı olacağını söyleyen Turbay, "Başbakanımızın temel atma töreniyle birlikte inşaat ivedilikle başlayacak. Şu anda hafriyatı atıldı. Burası büyük bir camii ve külliyeyi içerisinde barındıran eşsiz bir yapı olacak. Külliyenin yapılacağı arsa  Ankara  Kültür ve Eğitim Vakfı'ndan (AKEV) alındı ve derneğimiz tarafından yapılacak. Bugün yapılacak temel atma töreni ile bismillah deyip başlayacağız ve her şey projeye göre ilerlerse 2018 sonunda bitmesini planlıyoruz. Şu anda temelle birlikte hummalı bir çalışma söz konusu. Caminin iskeleti yükselmeye başladı" şeklinde konuştu.


YOĞUN TALEP GELDİ

Külliye için Çankaya bölgesinde yaşayan vatandaşlar başta olmak üzere çevre semtlerden çok yoğun bir ilgi geldiğini söyleyen Turbay, "Böylesi bir yapı için bizi harekete geçiren şüphesiz bölge halkının yoğun isteği... İnşaatın yapılacağı Hoşdere bölgesinde bu boyutlarda ihtiyacı karşılayacak bir caminin olmaması, Cuma ve önemli gecelerde vatandaşların yer sıkıntısı nedeniyle geri gitmeleri etkili oldu" dedi. Külliyenin fiziki şartlarından da bahseden Turbay, "Yine biz gençliğimizin dini değerlerimiz ölçüsünde yetişmeleri için camiinin yanında içerisinde kızerkek Kur'an kursları, hanımlar için kütüphane, çocuk oyun alanları olacak. Her hafız için ayrı çalışma odalarıyla birlikte yine yatılı kursları, konferans salonu (650 kişilik), gasilhane, otoparkımız olacak. Oturacağı alanı özellikle Türk tarihi açısından çok önemli olan 1071 metrekareye olarak belirledik. Bu şaheser yapı toplam 6 bin 270 metrekarelik alanlı 3 bodrumla birlikte toplam 5 kattan oluşacak" ifadelerini kullandı.


TÜRK VE OSMANLI İZLERİ TAŞIYACAK

Söz konusu külliyenin bazı önemli detaylarla birleştirileceğine de dikkat çeken Turbay, "En ince ayrıntısına kadar tarih ve değerlerimizle tasarlanacak olan külliyemiz bir Türk-Osmanlı yapıtı olacak" şeklinde konuştu. Turbay, "Burası bir nevi Osmanlı döneminde olduğu gibi bir namazgâh olacak çünkü alternatifli bir yapı olan camiinin önünde bir mihrap ve minber yer alacak. Böylece cemaat çok olduğunda imam yerini değiştirerek herkese ulaşmış olacak bu şekilde 2 bin 500 kişi aynı anda namaz kılabilecek. Başkentteki diğer yapılardan mimari ve çeşitli fiziksel ayrıntılarıyla ayrılacak. Bu camide kültürümüzü dirilteceğiz camiyi sadece namaz kılmak için değil bir sosyalleşme adresi olarak da hayata geçireceğiz. Hedefimiz, gençlerimizi camiye, külliye içerisinde bulunan sosyal yaşama çekmek" dedi.



Sabah


Geri Dön