25 / 04 / 2024

Konak Belediyesi plana itiraz etti, Sevgi Yolu araç yolu oldu!

Konak Belediyesi plana itiraz etti, Sevgi Yolu araç yolu oldu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, mahkeme tarafından iptal edilmesinden sonra yeniden hazırladığı Alsancak-Kahramanlar 1/5000 ölçekli imar planına Konak Belediyesi, meslek odaları, TCDD, Milli Emlak Müdürlüğü, mülk sahiplerinden itiraz geldi




Alsancak Limanı'nın giriş kısmından başlayan, doğuda Alsancak Garı ve demiryolu, batıda Ege Denizi ile sınırlanan, güneyde ise Fevzipaşa ve Gazi bulvarları ile sonlanan alanın 1/5000 ölçekli planda mevcut yapılaşma ve plan kararları büyük oranda korundu. Ancak, bir plan notunda kamuya yapılacak terklerden sonra, inşaat yapılaşma oranının artmaması koşuluyla minimum 3 bin metrekarelik alanı sağlayacak parsellere serbest yükseklik hakkı tanındı. Böylece, daha önce de mahkemeler tarafından iptal edilen Zorlu Gökdeleni'nin önünü açıldı. Plan'da ayrıca Basmane'deki Dünya Ticaret Merkezi'nin yapımına olanak sağlayan değişikliğe de yer verildi. Mimarlar Odası'nın açtığı davada 2012 yılnıda jeolojik etüd eksikliği gerekçesiyle iptal edilen plan, Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandı.


Alsancak-Kahramanlar 1/5000 ölçekli plana askı süresinde 11 itiraz geldi. Mimarlar Odası  İzmir  Şubesi, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, TCDD 3. Bölge Müdürlüğü, İzmir Valiliği Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü, Konak Belediyesi'nin dışına mülk sahibi şirketler ve kişilerin itirazlar Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu'nda incelenecek. Eylül ayında itirazlar yanıtlanacak.


Odalar davaya hazırlanıyor


Plana Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları, yaya yollarının eksikliği, Zorlu Gökdeleni'nin yanındaki yolun kapanacak olması, tramvay güzergahında çıkacak sorunları gerekçe göstererek itirazda bulundu. TCDD, kendi mülkiyetindeki alanların planda gösterilmesi, Milli Emlak ise bir askeri alanın planda belirtilmesi için başvuruda bulundu. Özel kişi ve şirketlerde arazilerine ait itirazlarını yaptılar. Meslek odaları itirazları reddedilerse iptal davası açacak.


Konak Belediyesi'nden yaya yolu uyarısı


Alsancak-Kahramanlar planını itirazlarından en ilginci Büyükşehir Belediyesi'ne Konak Belediyesi'nden gelen itiraz oldu. Konak Belediyesi, planda yaya yolu olarak gösterilen Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nin alt ölçekli planda araç yolu olduğunu belirterek, bu uyumsuzluğun düzeltilmesini istedi. Konak Belediyesi ayrıca, 1/1000'lik planda Sevgi Yolu'nda sadece Karaca Otel'in önündeki bölümün araç yolu olarak belirlendiğini, kitapçıların bulunduğu alanın ise yaya yolu olarak ayrıldığına dikkat çekti. Planda bu alanın tamamının araç yolu görüldüğünü, bunun değiştirilmesini önerdi. 


Haber Express


Geri Dön