25 / 04 / 2024

Konak Pier'in imar değişikliği İzmirlileri isyan ettirdi!

Konak Pier'in imar değişikliği İzmirlileri isyan ettirdi!

İzmir'in tarih kokan yapılarından Konak Pier önce AVM oldu. Eyfel Kulesi'nin mimarı tarafından dizayn edilen alan şimdi de üzerindeki binalara iki-üç kat çıkılmasıyla bütün özgünlüğünü yitirdi. İmar değişikliğine İzmir halkı isyan etti...



İzmir'in tarihi yapılarından Konak Pier'de işlenen imar değişiklikleri isyan ettirdi. Ünlü Fransız mimar Gustave Eiffel tarafından 1890 yılında dizayn edilen ve yıllarca gümrük binası olarak kullanılan bu tarihi alan 1960'tan sonra balık hali olmuştu. 


PROJE KAPSAMINDA YAPILMIŞ 

1995 yılında alışveriş merkezi olarak düzenlenmek için kapsamlı bir tadilata alınan tarihi yapıdaki son tadilat çalışmasında iş makinelerinin rahat çalışması için tarihi yapının bir duvarı yerlebir edilmiş ve restorasyonun iş makineleriyle sürdürülmesi tepki toplamıştı. Alışveriş merkezi olduktan sonra tüm çekiciliğini kaybeden ve İzmirliler'in artık çok uğramadığı bir nokta olan tarihi Konak Pier'de son olarak tek katlı yapılardan bir tanesine iki kat daha çıkıldı ve çatı yapıldı. Yapının bütün özgünlüğünü kaybettiren bu ekleme İzmirliler'i isyan ettirdi. Gelen tepkiler üzerine  İzmir  1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkilileri, tadilatın 2000'li yılların başında yapının bütününe ilişkin proje kapsamında devam ettiğini ancak aksi bir durum tespit edilmesi halinde tadilata müdahale edileceğini ifade ettiler.


Takvim


Geri Dön