25 / 04 / 2024

Konut alacaklar dikkat!

Konut alacaklar dikkat!

Mesa Şirketler Topluluğu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, konut almak için en iyi dönemde olunduğunu söyledi



Konut sektörünün önde gelen şirketlerinden Mesa Şirketler Topluluğu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Türkiye'de konut sektöründe fiyatların yükseleceğini söyleyerek, konut satın almak için en iyi dönemin şu anda yaşandığına dikkat çekti. Basın mensuplarıyla iftar yemeğinde biraraya gelen Boysanoğlu, "Konut fiyatları yükselecek. Şimdi konut almak için doğru zaman. Şehir çeperlerinde yüzde 30-35'lere kadar fiyatlar düştü. Bundan sonra yapılacak inşaatlarda böyle bir şey olması söz konusu olmayacak" diye konuştu.

İçinde bulunulan dönemin konut satın almak için "doğru zaman" olduğunu belirten Erhan Boysanoğlu, elde kalan konutların bir an önce satılabilmesi için ciddi indirimler yapıldığını, bundan sonraki inşaatlar için bu rakamların ifade edilemeyeceğini vurguladı. Boysanoğlu, stoktaki konutların azalmasıyla 2010 yılı Mart-Nisan döneminde fiyatların yükselişe geçebileceğini ifade etti. Boysanoğlu, şöyle devam etti:

Ciddi indirim oldu

"Bir kere eldeki konutu, getirdiği masraflar nedeniyle biran önce piyasaya sürüp satmak zorunluluğu var. Şehir merkezlerinde belirgin olmasa da, şehir çeperlerinde, çok arzın bulunduğu yerlerde yüzde 30-35'lere kadar fiyatlar düştü. Ciddi indirimler oldu. Bundan sonra yeni yapılacak inşaatlarda böyle bir şey olması söz konusu değil. Halen sürdürülen inşaatlarda da rekabeti devam ettirebilmek için fiyatlar düşük tutuluyor. Onlar bittiği anda bundan sonra yeni yapılacak inşaatlarda bu fiyatlarla satış söz konusu olamaz. Bu şu anlama da gelir: Kesinlikle daha az ev yapılacak. Fiyatlar yükselecek. Mart-Nisan ayı gibi konut fiyatları sıçrama yapar." Sektördeki en önemli sorunu "yüksek arsa payı"nın oluşturduğunu söyleyen Boysanoğlu, Türkiye'de arsa payının yaklaşık yüzde 50 olduğunu belirtti. Boysanoğlu Almanya, Letonya, Kazakistan gibi ülkelerde yaptıkları işleri örnek göstererek, buralarda arsa payının en fazla yüzde 20'yi bulduğunu aktardı.

"Maksimum Almanya'da yüzde 20, daha fazla görmedim ben" diyen Boysanoğlu, Türkiye'de konutların pahalı olmasının temelinde de arsa payının yattığını kaydetti. Boysanoğlu bunu bir örnekle şöyle anlattı: "Diyelim bir evi 100 liraya malettin. Bu evi 120 liraya satacaksın. Ama arsa payı yüzde 50 olunca, arsa sahibi diyor ki ben, satış bedelinin yüzde 50'sini alırım. Yani sen maliyet artı kâr bedeli olan 120 lirayı alabilmek için, evi en az 240 liraya satmak zorundasın. Böylece 120 liralık ev 240 liraya satışa çıkarılıyor." 
Vatan/Gülümhan Gülten


Geri Dön