19 / 04 / 2024

Konut alanı hesaplama!

Konut alanı hesaplama!

Konut alanı hesaplamaları nasıl yapılıyor? Konutlarda net alan hesabı ile konutlarda brüt alan hesabı ne ifade ediyor? Brüt alan hesabı ile net alan hesabı arasındaki farklar nelerdir?



Konut alanı hesaplama!

Konut alanı, yerleşme ve gelişme alanlarında konut kullanımına yönelik olarak planlanan alanlara deniyor. Ancak, yol boyu ticaret bölgesi olarak teşekkül etmiş konut alanlarında bulunan parsellerin yol seviyesinde veya açığa çıkan bodrum katlarının yoldan cephe alan mekanlarında, gürültü ve kirlilik oluşturmayan ve imalathane niteliğinde olmayan, gayrisıhhi özellik taşımayan, halkın günlük ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik dükkan, kuaför, terzi, muayenehane, lokanta, pastahane, anaokulu, kreş gibi konut dışı hizmetler verilebiliyor. 


Yol boyu ticaret bölgesi olarak teşekkül etmiş konut kullanımına ayrılan parsellerde müstakil olarak yüksek nitelikli konut (rezidans), yurt, kurs, anaokulu, özel eğitim tesisi, kreş, ticari katlı otopark, sosyal ve kültürel tesis gibi binalar yapılabiliyor.


Konutlarda alan hesaplama formülü iki şekilde yapılıyor: Brüt alan hesabı ve net alan hesabı.


Konutlarda brüt alan hesabı:

Brüt inşaat alanı, konutun duvarlar dahil alanı ile ortak alanların bağımsız bölüm başına düşen miktarı kadar, o bağımsız bölüme ilave edilmesiyle oluşan alanların hesaplanması olarak karşımıza çıkıyor. Brüt alan iç brüt alan ve dış brüt alan olmak üzere ikiye ayrılıyor.


1. Dış brüt alanı

Bir evin toplam inşaat alanından aldığı payı ifade ediyor. Bu hesaba otopark, depo ve sosyal tesisler dahil toplam inşaat alanından düşen pay ilave ediliyor.


2. İç brüt alanı

Bir evin katından düşen paya, iç brüt alan deniyor. Asansör, merpen ve havalandırma boşlukları ile koridorlardan; yani kattan aldığı payın hesaba katılması ile ortaya çıkıyor. 


Konutlarda net alan hesabı:

Konutlarda net alan, konutta duvarların arasında kalan süpürülebilir yani temiz alanı ifade ediyor. Buna göre konuttaki her bir oda, banyo, mutfak ve balkonun sıvaları da çıkmış olarak hesaplanan süpürülebilir ve yürünebilir alan, net alan oluyor. Konutlarda net inşaat alanı da dış net alan ve iç net alan olmak üzere ikiye ayrılıyor.


1. Dış net alan

Evin dış dört duvarının toplamına, dış net alan deniyor. Bu hesaplamaya balkon ve teraslar dahil ediliyor.


2. İç net alan

Bir evin süpürülebilir alanlarının toplamı ise iç alan olarak ifade ediliyor. Buna da ıslak hacimleri, balkon ve teraslar dahil ediliyor.



Konut alanı nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön