25 / 04 / 2024

Konut alım satımlarında yeni dönem! Tapu işlemleri noterde de yapılabilecek!

Konut alım satımlarında yeni dönem! Tapu işlemleri noterde de yapılabilecek!

Konut alım satımlarında yeni dönem başlıyor. Bu kapsamda artık alım ve satım işlemleri noterlerde de yapılacak.



"TAPU DAİRESİNDEN HERKES BİLGİ ALABİLİR"

Tapu dairelerine gidilerek herhangi bir evle ilgili bilgi alınmak istennmesi durumunda, tapunun aleni olması sebebiyle herkesin bilgiye erişim sağlayabileceğine dikkat çeken Kiraz, noterliklerde yönetim planının olmayacağını ama tapuda olabileceğini belirtti. Bürokrasi yoğunluğunun azalacağına dikkat çeken Kiraz, sistemin tamemen noterlere devredilmesi durumunda işlemlerin kolaylaşacağının altını çizdi.

Konut ve iş yeri gibi gayrimenkullere ilişkin işlemlerin arklı olduğunun altını çizen Kriaz, "Tapu kayıtları alenidir. KVKK çerçevesinde yasaklar bulunuyor. Ev almak istediğinizde tapuya gittiğinizde tapu sahibi, şerh, beyan gibi her şeyi görebilirsiniz" açıklamasında bulundu.

Konut alım satımlarında yeni dönem! Tapu işlemleri noterde de yapılabilecek!

“DAHA GÜVENİLİR OLABİLİR”

Avukat Çiğdem Kezer de konuyla ilgili konuştu ve noterlerde alım Satım konusunun uzun zamandır gündemde olduğuna dikkat çekti. Kezer, noterlerde gayrimenkullerin alım satımının yapılmasının Meclis'ten geçmesi halinde noterliklerde de konuyla ilgili ayrı bir birim olacağının altını çizdi ve bu durumda alt yapının özenli ve suistimal ihtimali olmadan oluşturulacağına, e-randevu ile önceden randevu alınması koşuluyla yapılacağını belirtti. 

"Noterler hukukçu kimliği ile taşınmazların gerçek tespitinin yapılması sonrasında alım satım sözleşmelerini de yaptıkları için daha güvenilir dahi olabilir" açıklamasında bulunan Kezer, bu durumda değeri düşük gösterilen gayrmenkullerde vergi kaçırılmasının da engelleneceğini dile getirdi. 

“ALT YAPI TAM OLMALI”

Hürryet'ten Burak Taşçı'nın haberine göre; Kezer, Noterler Birliği’nde alt yapının tam olarak hazırlanmasının ardından bu görev tevdi edilirse faydalayı olabileceğine dikkat çekti. Aksi halde noterlerdeki iş yoğunluğunun şu an fazla olduğunu aktaran Kezer, yalnızca çipli kimlikler kullanılmaya başlandığında dolandırıcılıkların da azalacağını ifade etti. 

Ev alacaklar dikkat! Artık mağdur olmayacaksınız! 

Ev alacaklar dikkat! Konut satışlarında şartlar resmen değişti! 


Geri Dön