27 / 04 / 2024

Konut alımında konuma değil kimlik belgesine bakılıyor!

Konut alımında konuma değil kimlik belgesine bakılıyor!

İZODER Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, Artık ev alırken, satarken ya da kiralarken sadece konumuna, manzarasına, oda sayısına değil kimlik belgesine de bakılıyor." dedi.



Yönetmelik kapsamında yeni binalar için enerji kimlik belgesi alınması zorunlu hale gelirken mevcut binaların ise 2017'ye kadar bu belgeyi alması gerekiyor. Mevcut binalardan sadece 400 bininin bu belgeyi aldığına dikkati çeken ısı yalıtımcıları, enerji kimlik belgesinin inşaat izni aşamasında sorulması ve bu şekilde inşaata başlanmasını istiyor. Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, “Artık ev alırken, satarken ya da kiralarken sadece konumuna, manzarasına, oda sayısına değil kimlik belgesine de bakılıyor. Binaların ne kadar enerji harcadığını gösteren enerji kimlik belgesi aynı zamanda sınıfını da belirliyor” şeklinde konuştu.


22,5 MİLYON KONUTUN ANCAK 6 MİLYONU YARARLANDI

Binalarda harcanan enerjinin yüzde 80'inin ısıtma ve soğutma amaçlı olduğuna dikkati çeken Şen, Türkiye'de 22,5 milyon konutun bulunduğunu ve 2002'den bu yana yaklaşık 6 milyonunun yalıtımının yapıldığını anlattı. Konutların dörtte üçünde ısı yalıtımı olmadığı için bu amaçla tüketilen enerjinin en az yarısının israf edildiğini dile getiren Şen, “Bunun faturası da milyarlarca dolar demektir. Binanın ısıtma ve soğutma giderlerini yüzde 50'ye kadar düşüren ısı yalıtımına sahip olmasından geçiyor” diye konuştu.


Yeni Şafak


Geri Dön