20 / 04 / 2024

Konut alımlarında banka kredilerine dikkat!

Konut alımlarında banka kredilerine dikkat!

TÜGİAD Ankara Şube Başkan Yardımcısı Barış Aydın, "Gayrimenkul alımlarında kredi kullanımı için iyi bir ödeme planı yapılmalı" dedi



Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD)  Ankara  Şube Başkan Yardımcısı Barış Aydın, bankaların elinde ödemesi yapılamadığından geri alınmış on binlerce gayrimenkul olduğunu belirterek, "vatandaşlarımız kredi alırken iyi bir ödeme planı yapmalılar. Hüsranla bitecek bir girişime adım atmamalılar" uyarısında bulundu.

Aydın yaptığı yazılı açıklamada, son yıllarda gayrimenkul alımlarında sıkça başvurulan kredi kullanma yolunun her zaman mutlu sonla bitmediğini, özellikle ekonomik krizin baş gösterdiği dönemlerinde kredi borçlarını ödeyemeyen çiftçi, sanayici ve tüccara ait binlerce ipotekli konut, arsa, tarla, fabrika, dükkân ve taşıtının bankaların eline geçtiğini ileri sürdü.

TÜGİAD Ankara Şubesi'nin çeşitli bankalardan topladığı bilgiler ışığında yaptığı çalışmaların çarpıcı sonuçları ortaya koyduğunu anlatan Aydın, bankaların elinde oldukça çok sayıda kredisi geri ödenmediği için el konulmuş gayrimenkul bulunduğunu ve bu durumunun bankaları adeta "emlakçı" yaptığını dile getirdi.

Bankaların satışa sunduğu gayrimenkullerin listesinin her geçen gün arttığını anlatan Aydın, "Bankaların kanun gereği ellerindeki gayrimenkulleri belli periyotlarla satışa çıkarıldığı düşünülürse, gayrimenkullerin toplamının on binleri geçtiği ortaya çıkıyor" görüşünü bildirdi.

Aydın, bankaların gayrimenkul satışı için emlak servisi bile oluşturduğunu, cazip fiyatlara konut ve arsa satın almak isteyen vatandaşlar ile fabrika ya da işyeri satın almak isteyen işadamlarının emlakçılardan önce bankalara uğradığını ifade etti.

Ankara Şube Başkanı, "Gayrimenkulcü haline gelen bankaların elinde, müstakil ev, villa, apartman, apartman dairesi, fabrika, imalathane, atölye, ardiye, benzin istasyonu, otel, lokanta, depo, garaj, dükkan, ofis, işhanı, arsa, tarla, sera, çiftlik, bağ, meyve bahçesi, narenciye bahçesi, fındık bahçesi, fıstıklık, zeytinlik, besihane gibi çok çeşitli gayrimenkuller bulunuyor. Hatta kümes dahi satışa sunulmuş durumda" iddiasında bulundu.

Gayrimenkul alımında kullanılan kredilerin çok iyi hesaplanması gerektiğini, hazırlıksız ve plansız alınan kredilerin sonuçta hüsran doğurduğu uyarısı yapan Aydın, vatandaşları gayrimenkul alırken dikkatli olmaya çağırdı.

Kredilerini ödenmemesinin sistemde bir sıkıntı olduğunu gösterdiğini vurgulayan Aydın, vatandaşları şu uyarıları sözlerine ekledi:

"Bankalar suçu sadece müşterilerinde aramamalı, kendi sistemlerini de gözden geçirmeli. Bu krediler niye ödenemiyor? Yabancı ülkelerde sorun nasıl çözülmüş? Bakmalı ve müşterinin lehine davranmalı. Özellikle uzun vade konusundaki makas belki biraz daha artırılabilinir. Bunun yanı sıra özellikle gayrimenkul sektörünün içinden gelen birisi olarak, bankaların internet sitelerinde ve diğer mecralarda konut satma işine girmesini yanlış buluyorum. Zira bankacılık yapan bir kuruluşun, gayrimenkul satışına girmesi hatadır. Elindeki gayrimenkulleri bir aracı kuruluşla değerlendirebilir ama kendisi satmamalıdır. Bankalar onbinlerce kişiyi istihdam eden gayrimenkul sektörünü baltalamamalı"
AA


Geri Dön