19 / 03 / 2024

Konut almak isteyenler elini çabuk tutsun!

Konut almak isteyenler elini çabuk tutsun!

Yıl sonu yaklaşırken konut kredisi faiz oranları düşmeye devam ediyor. Konutta uzatılan KDV ve tapu harcı indirimleri için son günler içerisindeyiz. Konut maliyetleri her geçen gün daha fazla artış gösteriyor…



Bankaların konut kredisi faiz oranları Ağustos itibari ile oluşan kur krizi sonrasında rekor seviyeleri gördü. Ekim ayı ortalarına kadar artış ivmesinde devam eden konut kredisi faiz oranları Ekim’in ikinci yarısından sonra düşüş göstermeye başladı.

Kasım ayında ortalama olarak yüzde 2.5 seviyesinde olan konut kredisi faiz oranları ortalaması Aralık ayının ilk haftasında yüzde2.4 seviyelerine kadar düştü.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yaptığı açıklamalarda konut kredisi faiz oranlarının Aralık ayında düşüş göstermeye devam edeceğini bildirdi. Ayrıca birçok uzman ve analistten aynı yönde yorum gelirken Aralık ayında konut kredisi faiz oranlarının yüzde1.5 seviyelerini göreceği bildiriliyor.

Konutta Yıl Sonu Kampanyaları

Kredi Pazarı'nda yer alan habere göre; Konut satışlarında uygulanan KDV ve tapu harcı indirimleri hatırlanacağı gibi ilk olarak Mayıs ayında KDV için yüzde 18’den yüzde 8’e tapu harcı için ise yüzde 4’ten yüzde 3’e indirilmişti. 31 Ekim’de süresi son bulması planlanan kampanya yılsonuna kadar uzatıldı.

2019’a kadar 500 bin TL’lik bir konutun KDV oranı yüzde18’den yüzde 8’e düştüğünde ödenecek tutar 90 bin TL iken indirimle 40 bin TL’ye düşüyor. Aynı konut için indirimden önce ödenen tapu harcı 20 bin TL iken kampanya ile beraber bu rakam 15 bin TL’ye düşüyor. Böylelikle kampanya kapsamında yılsonuna kadar 500 bin TL’lik konut için 52 bin 500 TL daha az ödeniyor.

Konut fiyatları

2018 yılı içinde uygulanan birçok konut kampanyası kapsamında konut fiyatlarında yüzde10’lara varan indirimler ve peşinat kolaylıkları sağlandı. Konut sektörü konut kredisi faiz oranlarının en yüksek olduğu dönemde düşük faiz oranları ve uygun fiyatlarla konut satışları gerçekleşti.

Ayrıca Türk vatandaşlığı için uygulanan gayrimenkul yatırım sınırının 1 milyondan 250 bin Dolara düşmesi ve TL de yaşanan değer kayıpları yabancıların Türkiye’den konut atımlarında rekor seviyeye ulaşmasını sağladı. Kampanyalar ve yabancıya konut satışları sonrasında uygun fiyatlı konut stokları neredeyse eridi.

2019 yılında konut fiyatlarını tahmin etmek için TÜİK’in açıkladığı verilere göre yeni konut yapımı için alınan yapı ruhsatları yüzde41 oranında düştü. İnşaat maliyet endeksleri son aylarda bir önceki yılın aynı ayına oranla kıyaslandığında neredeyse yarı yarıya arttığı görülüyor. Durum böyle olunca yeni yılda konut fiyatlarının ciddi oranda artması bekleniyor.

Konut fiyatları, konutta uygulanan kampanyalar ve daha da düşüş göstermesi beklenen konut kredisi faiz oranları değerlendirildiğinde Aralık ayı konut alımları için oldukça avantajlı gözüküyor.


Geri Dön