29 / 03 / 2024

Konut almanın tam zamanı!

Konut almanın tam zamanı!

Ancak, dövizde kısa sürede yaşanan büyük artış dengeleri bozuyor. Şu ana kadar daire fiyatlarında fazla değişiklik olmadı ancak, böyle giderse 4-5 ay sonra satış fiyatlarında güncelleme yapmak kaçınılmaz olacak...



TL karşısında 2,1'lere yaklaşarak tarihi rekor kıran dolar ile 2,9'lan zorlayan avro, girdilerinin önemli bölümü ithal olan lüks konutlarda fiyat ayarlamasını gündeme getirdi. Başkent'te son olarak inşaat çalışmaları tamamlanmak üzere olan Elit Royal Residence'i inşa eden Elit Yapı AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mert Yıldızhan, döviz kurundaki ciddi artışın, ürünleri genellikle ithal malzemeler arasından seçen kendileri gibi firmalar için büyük sorun olduğunu kaydetti. Kısa süre öncesine kadar 1,9'larda olan dolar kurunun şu an 2,1'e yaklaştığını, avronun ise 2,9'u zorladığını ifade eden Yıldızhan, şunları söyledi: "Biz Elit Royal Residence'in inşaatına başladığımız Haziran 2012'de euro 2,27, dolar 1,85 TL idi. Aradan geçen sürede kurda yaklaşık yüzde 18 artış olmuş. 


Bir de malzeme aldığımız firmalar da zam yapınca, 18 ay gibi sürede ürün girişindeki fiyat artış oranı yüzde 25 ile 30 arasında değişiyor. Ürünlerin neredeyse yüzde 70-80'ini yurt dışından, özellikle de sektörde dev firmaları barındıran Almanya'dan getirtiyoruz. Çünkü hem kaliteli, hem çok fazla alternatif sunuyor, hem de yerli üretime göre kalite karşılaştırması yapıldığında daha ucuza geliyor. Lüks konut projelerinin tamamına yakınında ithal ürün kullanım oram bizimle hemen hemen aynı. 


Ancak, dövizde kısa sürede yaşanan büyük artış dengeleri bozuyor. Şu ana kadar daire fiyatlarında fazla değişiklik olmadı ancak, böyle giderse 4-5 ay sonra satış fiyatlarında güncelleme yapmak kaçınılmaz olacak."



Hürses Gazetesi 


Geri Dön