20 / 04 / 2024

Konut almanın tam zamanı!

Konut almanın tam zamanı!

Gayrimenkul sektörü ve konut alıcısının dört gözle beklediği düzenlemeler dün yapıldı. Yüzde 18 olan KDV 8’e, yüzde 4 olan tapu harcı ise 3’e düşürüldü. Vergi indirimleri 31 Ekim’e kadar geçerli.



Kısa bir süre önce ekonomiyi canlandırmak, piyasaları rahatlatmak ve vatandaşların refah seviyesini yükseltmek için Bahar Paketi"ne imza atan hükümet bunun devamı niteliğinde yeni birçok kararı da devreye aldı. Taşınmaz alım-satımlarından kadın istihdamına, yatırım ve üretimden ihracatın teşvikine kadar çeşitli alanlardaki vergi düzenlemeleri Bakanlar Kurulu kararıyla uygulamaya konuldu.

Sabah'ın geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiği inşaat sektörü temsilcileriyle Maliye Bakanı Naci Ağbal görüşmesinin ardından dört gözle beklenen teşvik paketinin detayları açıklandı. Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18'lik KDV oranı, 31 Ekim'e kadar yüzde 8'e, tapu harcı oranı da yüzde 4'ten 3'e düşürüldü. 

Mevcut durumda alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yüzde 2 tapu harcı alınırken, düzenlemeyle bu oran yüzde 1.5'e inecek. Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre düşen tapu harcı oranı, sadece konut ve işyeri alımlarında geçerli olacak, arsa ve arazi alımlarında ise geçerli sayılmayacak. Maliye Bakanlığı, taşınmazların alım-satım maliyetlerine ilişkin vergilerin 6 aylığına azaltıldığını da açıkladı. 

600 BİNLİK EVDE 60 BİN TL

Sektörün önde gelen temsilcileri KDV ve tapu harcındaki indirimin artan faiz oranları nedeniyle kan kaybeden konut satışlarına doping etkisi yapacağını söylüyorlar. Özellikle büyükşehirler başta olmak üzere sektöre önemli bir ivme kazandıracak indirimlerin, 2018 yılı konut satışlarında da yeni bir rekorun habercisi olduğu dile getiriliyor. İndirimler konut alıcısına da önemli fırsatlar oluşturuyor. Yeni düzenlemeyle 300 bin liralık bir evin tapu masrafı 12 bin liradan 9 bin liraya düşecek. 600 bin liralık bir konutta ise KDV indirimi 60 bin lira olacak.

OFİSLERDE DE İNDİRİLSİN

Konut almanın tam zamanı!

İnşaat sektörünün temsilcileri özellikle ofis, dükkân ve apartlarda KDV'nin yüzde 8'e indirilmesi, alım-satım vergilerinin düşürülmesi, tapu harçlarının indirilmesi, konut kredisi faizlerinin gelir vergisi matrahından indirilmesi ve Eximbank'tan kredi desteği talebinde bulunmuştu. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, "KDV indiriminin konut dışında ofis ve dükkânlarda da geçerli olmasını istiyorduk. Orada da önemli bir arz oluştu. Talebimizi yineliyoruz" diye açıklama yaptı. 

HÜKÜMET YANIMIZDA

Konut almanın tam zamanı!

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, hükümetin aldığı kararlarla inşaat sektörüne verdiği önemi gösterdiğini dile getirdi. Durbakayım, "Yeni düzenleme umarım başlangıç olur. Çünkü sektörü zorlayan alım-satım vergilerinin düşürülmesini özellikle talep ediyorduk. Seçim öncesi hükümetimiz bizim yanımızda olduğunu yine kanıtladı" dedi. 


SEKTÖRE İVME KAZANDIRACAK

Konut almanın tam zamanı!

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin, 2017'de benzer bir uygulama yapıldığını ve sektöre ivme kazandırdığını dile getirerek, "Benzer bir sonucu göreceğimizi düşünüyoruz" dedi. 


İNDİRİMLER KALICI OLSUN

Konut almanın tam zamanı!

Konutta KDV indirimi ile tapu harcının düşürülmesinin sektöre olumlu etkilerinin yıl boyunca görüleceğine söyleyen Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, indirimlerin kalıcı hale getirilmesini beklediklerini ifade etti. Akbalık, "Projelerin bitim süresi en az 2 yıl oluyor. Bu sürenin ardından konut alacaklar bu indirimlerden faydalanamıyor" dedi.
 


Geri Dön