23 / 04 / 2024

Konut fiyatı artışında Türkiye dünya şampiyonu!

Konut fiyatı artışında Türkiye dünya şampiyonu!

Konut fiyatı Türkiye'de hızlı artıyor. Ama kimse bu hızla Türkiye'nin ev fiyatı artışında dünya şampiyonu olacağını tahmin etmezdi. Türkiye, Hong Kong'u geride bırakarak birinciliğe yükseldi.



Konut fiyatı Türkiye'de hızlı artıyor. Ama kimse bu hızla Türkiye'nin ev fiyatı artışında dünya şampiyonu olacağını tahmin etmezdi. Son 1 yılda ev fiyatları yüzde 20'ye yakın artan Türkiye, uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank'ın son raporunda Hong Kong'u geride bırakarak 1.liğe yükseldi. Böylece dar gelirli ailelerin ev alamadığı gerçeği de tescillendi.


Türkiye, uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank'ın yayınladığı ev fiyatı artış oranları (Global House Price Index) endeksinde birinci sıraya yükseldi. Son 5 yıldır endekste ilk 5'te yer alan Türkiye, Hong Kong'un birinciliğini ele geçirerek şampiyonluğu devraldı. Ev fiyat artış hızının en fazla Türkiye'de yaşandığını mimleyen yeni rapor, Türkiye'de dar gelirli ailelerin neden ev alamadığına da açıklık getirdi. Türkiye'de yaptığı birçok konuşmada konut sektöründe fiyatları arsa ücretlerinin şişirdiğini belirten Mesa Mesken Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, “Mesela Polonya'da yap-sat modeli ile başladığımız 350 konutluk projede arsa maliyeti yüzde 18. Amerika'da ve Avrupa'da da bir inşaat projesinin arsa maliyeti ortalaması en fazla yüzde 25'lerde. Türkiye'de ise bu rakam yüzde 50'lileri aşmış durumda.” değerlendirmesinde bulunmuştu. Önceki hafta bu konuya değinen Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Ekonomik konut üretebilmek için arazi maliyetlerinin düşük olması lazım. Vergileri de düşürmek şart. Bazı konutlarda vergi yüzde 40'ları buluyor. Bunlar düşmedikçe, kaliteden ödün vererek ekonomik konut üretilemez.” demişti. Nitekim arsa fiyatlarındaki şişkinliğin ve devletin dar gelirliler için mega plan oluşturmaması sebebiyle dar gelirlinin İstanbul gibi büyükşehirlerde ev alma ihtimali ortadan kalkmıştı. İstanbul'da metrekaresi 5 bin liradan pahalı evlerde üretim ve stok şişiyor. Metrekaresi 2 bin liradan ucuz evlerde ise üretim yok denecek kadar az. Uzmanlar, bunun tersine çevrilmesi için önce devletin planlama yapması gerektiğini kaydediyor.


GELİŞEN ÜLKELERDE DE TÜRKİYE


Türkiye ekonomik yapısı itibarıyla Brezilya, Çin, Hindistan, Meksika, Güney Afrika ve Endonezya ile eşleştiriliyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden Brezilya'da 3,2 milyar dolarlık fona sahip Paladin Realty Partners LLC'nin üst yöneticisi Ricardo Raoul, “Büyük şehir Rio çok hassas bir dönemden geçiyor. Talep azalırken, stoklar artıyor.” ifadelerini kullanıyor. Ancak Brezilya'da Konut fiyatı artışı son bir yılda yüzde 3 seviyelerinde gerçekleşmiş durumda ve bu haliyle Dünya sıralamasında 34. sırada. Gelişmekte olan ülkelerin çoğu ilk 10'da yer almıyor. Türkiye ise 1. Ancak Türk inşaat sektörünün patronlarına göre Türkiye'de konut fiyatı artışı taleple doğrudan orantılı. Özellikle yabancı talebinde  artış olduğuna dikkat çeken patronlar, yurtiçinde de konut sektörünün hatırı sayılır bir sadık müşterisi bulunduğunu belirtiyor.


Zaman




Geri Dön